DSP atentioneaza parintii ce cumpara vaccinuri pediatrice din farmacii


Intră acum și în grupul de

Din luna februarie a acestui an, judeţul Suceava se confruntă cu o criză de vaccinuri pentru copii, singurul care se găseşte fiind cel antihepatitic B. Direcţia de Sănătate Publică s-a împrumutat cu 1.980 de doze de vaccin împotriva rubeolei, oreionului, rujeolei (ROR) de la DSP Iaşi. Cel mai mare deficit de vaccin pediatric s-a înregistrat la vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care atât în luna februarie cât şi în martie era de 3.500 de doze. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing Adrian Popescu, a declarat că la acest vaccin sunt pierderi foarte mari, chiar şi de 70%, întrucât produsul vine în flacoane cu 20 de doze, dar nu se pot vaccina mai mulţi copii deodată, pentru că nu sunt atât de mulţi în acelaşi timp.

Deficit se înregistrează şi la vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită, care se administrează în 4 tranşe.

Deşi părinţii sunt dispuşi să scoată bani din buzunar, în unele cazuri dozele de vaccin nici nu pot fi procurate, deoarece farmaciile nu au de unde să le aducă, astfel încât bebeluşii rămân să fie imunizaţi când autorităţile vor reuşi să dezamorseze situaţia de criză.

„Deşi au cerere, farmaciile nu pot aduce toate tipurile de vaccin pediatric şi nici nu pot face stocuri mari. De exemplu, Institutul Cantacuzino este singurul care fabrică vaccin împotriva tuberculozei, ceea ce înseamnă că nu avem de la cine să-l luăm. Pe de altă parte, noi nu putem elibera aceste seruri fără prescripţie medicală, ceea ce înseamnă că părinţii trebuie să vină neapărat cu o reţetă. Adresabilitate există, dar fiindcă nu este foarte mare, producătorii nu vor să le aducă întrucât transportul lor se realizează numai în anumite condiţii, cu o ladă frigorifică. Noi am comanda mai multe, dar riscăm să rămânem cu ele pe stoc şi nu ne convine. Şi asta pentru că nu avem o relaţie cu medicii, ca să ştim exact de câte vaccinuri ar fi nevoie, termenul lor de valabilitate este destul de scurt, iar DSP le-ar putea primi între timp pe cele gratuite, motiv pentru care noi nu le-am mai vinde pe ale noastre. Suntem până la urmă nişte societăţi comerciale şi nu putem lucra în pierdere”, a explicat Doiniţa Cocriş, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor Suceava.

Pe de altă parte, miercuri, DSP Suceava atrăgea atenţia părinţilor privind achiziţionarea acestor vaccinuri. „Pe fondul lipsei unor vaccinuri utilizate în Programul naţional de imunizări, Direcţia de Sănătate Publica Suceava recomandă părinţilor care doresc să achiziţioneze aceste produse, din reţeaua de farmacii private, să facă acest lucru doar după o consultare cu medicul de familie sau specialist, pentru a fi siguri că tipul de vaccin asigură imunizarea copiilor, conform Calendarului naţional de imunizări. Având in vedere că DSP Suceava nu poate garanta respectarea lanţului de frig pentru vaccinurile comercializate, recomandăm populaţiei să acorde o atenţie deosebită condiţiilor de păstrare şi transport a acestor vaccinuri, fiind necesară respectarea temperaturilor recomandate în prospectul produsului”, precizează DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de