Lista plantelor halucinogene interzise va fi completata


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătăţii va completa Listele ce conţine plantele, substanţele şi preparatele stupefiante şi psihotrope aflate sub control în România cu încă 8 noi substanţe cu efect psihoactiv identificate în ultimele 2 luni de către experţi. Acestea se adaugă celor 27 de substanţe şi 9 plante identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice şi care au fost deja interzise încă de la începutul lunii februarie.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii a declarat joi, că în cel mai scurt timp va fi publicat pe site-ul ministerului, la adresa www.ms.ro , proiectul de modificare a actului normativ care completează lista.

Potrivit Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava noile produse etnobotanice sunt deja consumate de tinerii Suceava. Poliţiştii suceveni spun că apariţia acestor prafuri legale a scos de pe piaţă „sarea de baie” şi alte tipuri de substanţe interzise prin lege din luna februarie a acestui an. Aşa se face că există doar un singur dosar penal întocmit pe numele unui tânăr din Suceava, prins cu „sare de baie” imediat după apariţia legii care a interzis inclusiv deţinerea şi consumul acesteia.

„Generation 2012” este produsul cel mai cunoscut şi vândut din seria prafurilor legale apărute după interzicerea celor vechi, dintre care cel mai cunoscut era „Special Gold” (Sarea de baie), care a făcut adevărate ravagii printre consumatorii deveniţi dependenţi.

Pe internet, noul produs, promovat în rândul consumatorilor ca înlocuitor al „sării de baie” este vândut de mai bine de o lună de zile, fiind creat chiar şi un site care îi poartă numele şi de unde oricine poate cumpăra o cantitate mai mică sau mai mare.

Pe site-ul de unde poate fi achiziţionat din orice colţ al ţării, în sistem ramburs, „Generation 2012” are un preţ care pleacă de la 80 de lei, în cazul unui plic de 0,5 grame, şi ajunge până la 280 de lei, în cazul unui plic de 2 grame. Un alt produs promovat, numit „Euphoria”, este ceva mai ieftin, preţurile pornind de la 70 şi ajungând la 240 de lei. Faţă de vechile produse, preţurile sunt mult mai mari, fiind aşteptată o uşoară scădere după apariţia magazinelor de profil.

În timp ce autorităţile statului spun că vor interzice în scurt timp şi noile produse, dealerii care au reţele de magazine în ţară se laudă că Ministerul Sănătăţii nu are mijloace pentru a identifica substanţele componente şi, chiar dacă se va reuşi acest lucru, vor scoate imediat altele care nu se afla pe lista celor interzise.


Intră acum și în grupul de