Sindicatele din invatamant primesc dosare pentru instanta privind salariile


Intră acum și în grupul de

Profesorii suceveni nu mai ştiu după ce legi sunt renumeraţi. Până în aprilie, câteva sute dintre aceştia au primit salariile după Legea 221, adică cu 33% mai mari. În urmă cu o lună, cele 56 de unităţi care au aplicat Legea 221, în loc de OUG 41, s-au ales cu blocarea conturilor de salarii – iar în cazul a nouă dintre ele angajaţii şi-au luat salariile pe luna martie cu întârziere – fiind obligate astfel să se alinieze celorlalte unităţi şcolare şi să acorde salarii mai mici angajaţilor.

Liderii sindicali din judeţ au dat deja în judecată conducerea unităţilor care au refuzat să aplice Legea 221, iar acum urmează un nou val de procese care au la bază această problemă, întrucât Curtea Constituţională a decis că Legea 221 este constituţională şi aplicabilă.

„Deschidem alte procese deoarece Curtea Constituţională a decis, săptămâna trecută, că Legea 221 este constituţională şi aplicabilă. Deja am depus unele dosare, cum vin altele noi de la şcoli le şi înaintăm la instanţă”, a declarat Constantin Cernica, liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava.

Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” FEN Suceava, Traian Pădureţ, a explicat că „am acţionat în instanţă directorii şcolilor care au refuzat să aplice Legea 221, deja suntem la al doilea termen”.

Amintim că la începutul lunii aprilie a.c., directorii şi secretarele celor 56 de unităţi şcolare din judeţul Suceava care au aplicat Legea 221, care a dus la o creştere salarială de 33% a angajaţilor, au fost convocaţi la o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii, pentru a găsi o soluţie cu privire la această situaţie. Pentru că au fost blocate conturile şi nu s-a putut efectua plata salariilor la timp a angajaţilor din nouă unităţi şcolare, directorii au cedat şi au aplicat OUG 41.

Cât priveşte poziţia IŞJ Suceava, şeful instituţiei Petru Carcalete a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că potrivit bugetului aprobat banii de salarii ar trebui să ajungă pentru întreg anul şcolar. „Din bugetul aprobat, sunt bani pentru întreg anul şcolar cu condiţia ca bugetul să nu fie rectificat negativ” a declarat Petru Carcalete menţionând că nefăcâdu-se măriri salariale „banii sunt suficienţi”.

Referindu-se la diferenţele salariale obţinute în instanţă, şeful IŞJ Suceava a afirmat că „unele sindicate au obţinut hotărâri definitive şi irevocabile, altele încă nu le-au obţinut, prin urmare, până acum cei cu hotărâri au primit aceste diferenţe, celelalte încă nu, dar se pare că vor primi”.


Intră acum și în grupul de