Elevii suceveni nu mai stiu daca merg luni la scoala


Intră acum și în grupul de

Elevii din judeţul Suceava sunt de-a dreptul bulversaţi neştiind dacă să meargă sau nu, luni la şcoală, după ce joi li se spunea să stea acasă. Nici în ceea ce-i priveşte pe dascăli situaţia nu este mai clară. Ministerul spune că se merge la şcoală şi implicit se va susţine proba de evaluare a competenţelor într-o limbă modernă la examenul de bacalaureat, iar sindicatele spun că se intră în gravă generală.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a anunţat într-o conferinţă de presă, că 77% din cadrele didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat vor participa la proba de evaluare a competenţelor într-o limbă modernă, din data de 31 mai. De asemenea, ministrul Educaţiei a prezentat şi măsurile pe care MECTS le are în vedere pentru buna desfăşurare a examenului de bacalaureat din acest an şcolar.

„Pentru susţinerea probei din data de 31 mai, începând cu centrele în care profesorii sau unii dintre profesori au optat să-şi exercite dreptul la grevă, comisia pe care noi am constituit-o de acum două săptămâni a analizat soluţiile legale, mi-a propus şi eu am acceptat următoarele măsuri: elevii din centrele care au dificultăţi vor fi arondaţi centrelor din aceeaşi comună sau din acelaşi oraş în care are loc bacalaureatul. Am decis, de asemenea, că supravegherea va fi realizată de persoane care îndeplinesc o funcţie didactică. Am mai decis că, profesorii evaluatori pot fi nu doar profesorii de la clasă, ci şi alţi profesori de aceeaşi specialitate şi nivel de studii din cadrul şcolii sau al unei alte şcoli. Se va respecta, totodată, numărul optim de candidaţi în sălile de examen”, a declarat ministrul Daniel Petru Funeriu.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a mai anunţat că toate cadrele didactice implicate în examenul de bacalaureat vor fi remunerate pentru activitatea depusă. „Ministerul, ca în fiecare an, a decis să-i plătească pe cei care participă la examenul de Bacalaureat. Sumele, în funcţie de rolul fiecăruia în comisiile respective, sunt cuprinse între 600 RON şi 275 RON. Desigur, munca suplimentară merită plătită suplimentar – este cazul profesorilor care îi înlocuiesc pe cei care se află în grevă. Ministerul îşi ia foarte în serios sarcina de a organiza bacalaureatul şi doresc să le mulţumesc profesorilor care sunt alături de elevi”, a mai declarat ministrul Daniel Petru Funeriu.

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat şi se desfăşoară în intervalul 31 mai – 4 iunie.
La bacalaureat s-au înscris 6.678 de candidaţi suceveni din promoţia curentă.

Pe de altă parte, Federaţiile sindicale din învăţământ atrag atenţia că înlocuirea membrilor de sindicat participanţi la grevă cu alte persoane este ilegală, la fel ca şi presiunile exercitate de Ministerul Educaţiei. Federaţiile anunţă că este posibil să formuleze plângeri penale împotriva celor care fac presiuni. Acestea, anunţă, printr-un comunicat de presă, că au luat act de presiunile exercitate de Ministerul Educaţiei asupra membrilor de sindicat prin intermediul conducerilor inspectoratelor şcolare şi unităţilor de învăţământ, în vederea blocării participării acestora la greva generală care debutează în data de 31 mai.

Sindicaliştii mai spun că dreptul la grevă este garantat de Constituţia României, astfel că presiunile exercitate asupra profesorilor sunt ilegale.

La nivelul judeţului Suceava, dacă în urmă cu o săptămână toţi dascălii erau hotărâţi şi ferm convinşi că intră în grevă pe o perioadă nedeterminată şi, mai mult, erau gata să blocheze închiderea anului şcolar şi să saboteze proba de bacalaureat, joi lucrurile nu mai erau atât de clare.

Federaţiile sindicale judeţene din învăţământul sucevean au făcut un referendum printre angajaţii din şcoli, iar peste 90% dintre dascăli au semnat pentru declanşarea protestelor începând cu 31 mai.

Zilele trecute, conducerile unităţilor de învăţământ au primit o adresă din partea Ministerului Educaţiei, prin care li se cere profesorilor să declare dacă participă sau nu la grevă, implicit dacă participă sau nu la bacalaureat, acolo unde este cazul.
În momentul în care această adresă a ajuns în şcoli, apele au început să se tulbure, iar unii dascăli par să dea înapoi şi să spargă greva.


Intră acum și în grupul de