Toate cele zece spitale din judet au trecut la autoritatile locale


Intră acum și în grupul de

În cursul zilei de marţi, şi ultimele spitale din judeţul Suceava au fost preluate de administraţia locală, astfel descentralizarea unităţilor medicale cu paturi din judeţ s-a încheiat în această săptămână. Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Alexandru Lăzăreanu, ultimele două unităţi spitaliceşti, respectiv Spitalul Municipal şi cel de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, au fost predate autorităţilor locale în cursul zilei de marţi.

Primele două spitale, şi anume Orăşenesc şi Cronici Siret, au fost predate, luni, 28 iunie, după care au urmat Vatra Dornei şi Fălticeni – miercuri 30 iunie, Gura Humorului şi Solca – joi 1 iulie, Rădăuţi şi Suceava – vineri 2 iulie.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a trecut în subordinea Consiliului Judeţean, în timp ce celelalte spitale au ajuns la consiliile locale.

Procesul de transferare a tuturor celor zece unităţi spitaliceşti din judeţ, către autorităţile locale, trebuia să fie finalizat până pe 10 iulie.

Înaintea predării acestora către administraţiile teritoriale Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii structura modificată a spitalelor din judeţ. Astfel, la nivelul judeţului au fost reduse 282 de paturi ceea ce reprezintă 8,9 la sută, de pe secţiile a căror indicatori de performanţă erau mai mici faţă de media pe ţară.

Spitalul Judeţean Suceava a pierdut 70 de paturi din cele 1279 pe care le avea, dar cel mai afectat a fost Spitalul Rădăuţi care a rămas fără 60 de paturi din cele 520, ceea ce înseamnă 11,5%.

Singurul spital din judeţ care a rămas cu acelaşi număr de paturi este Psihiatrie Cronici Siret, cu 210 paturi. De la Spitalul Municipal Câmpulung s-au redus 15 paturi din cele 280, 48 de la Spitalul Fălticeni din cele 385, 19 de la Vatra Dornei din 209, 31 de la Spitalul din Gura Humorului din 144, 10 de la Spitalul Orăşenesc Siret din 85, tot 10 de la Spitalul Solca din 80 şi 10 la Psihiatrie Câmpulung din 80.

Primele modificări făcute de unii primari au fost schimbări în comitetul director al unor spitale, dar nu se poate interpreta că aceste modificări ar fi fost de natură politică, întrucât toţi managerii aveau mandatul expirat, a declarat miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.
„Toţi directorii aveau mandate interimare. În decembrie, ministrul le-a prelungit pentru 6 luni, termenul expirând pe 15 iunie. Nu ştiu pe unde s-au mai făcut modificări, unii directori n-au mai vrut să fie, alţii şi-au păstrat postul, dar primarii au dreptul să facă modificări. Ştiu că la Suceava şi Câmpulung s-au emis decizii pentru aceleaşi comitete directoare”, a spus şeful DSP.

Reamintim că, schimbări privind funcţia de director au avut loc săptămâna trecută la Spitalul Municipal Fălticeni şi la spitalele Orăşenesc şi Psihiatrie Cronici Siret. La spitalul fălticenean, în locul dr. Adrian Sigmund a fost numit fostul irector administrativ Mircea Lupu. Directorul Spitalului Orăşenesc Siret, economistul Marius Scorbohaci, a fost schimbat cu medicul Ionuţ Grigore, care a venit la conducerea acestei unităţi sanitare din funcţia de şef al Spitalului de Psihiatrie Cronici din localitate, iar la acesta a revenit la conducere psihologul Tiberius Rotaru.


Intră acum și în grupul de