Medicii suceveni, reticenti la acordarea de concedii medicale


Intră acum și în grupul de

Medicii din judeţul Suceava acordă mai puţine concedii medicale, potrivit statisticilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. În luna iunie a acestui an, medicii de familie, cei din ambulatoriul de specialitate şi cei din spitale au eliberat un număr total de 2.911 concedii medicale, comparativ cu 3.251 în luna mai şi 3.638 în luna aprilie.

Datele CAS Suceava indică faptul că, în iunie, medicii de familie din judeţ au eliberat 1.222 concedii medicale, faţă de 1.344 în mai şi 1.477 în aprilie. Cele mai multe, 771, au fost pentru sarcină şi lăuzie (în creştere faţă de lunile precedente), în timp ce un număr de 281 concedii medicale au fost pentru boală obişnuită (comparativ cu 411 în luna mai şi 442 în luna aprilie). Alte 124 concedii medicale au fost pentru urgenţe medico-chirurgicale (comparativ cu 161 în mai şi 253 în aprilie), în timp ce un număr de 35 concedii medicale au fost pentru risc maternal (în creştere faţă de lunile precedente). Alte opt concedii medicale au fost acordate pentru îngrijire copil bolnav (18 în mai şi 23 în aprilie), iar alte trei pentru boală cardiovasculară (în creştere faţă de lunile precedente).

În iunie, medicii specialişti din ambulatoriul de specialitate au eliberat 323 de concedii medicale, comparativ cu 410 în luna mai şi 494 în luna aprilie. La rândul lor, în iunie, medicii din spitale au eliberat 1.366 de concedii medicale (comparativ cu 1.497 în mai şi 1.667 în aprilie), cele mai multe fiind pentru boală obişnuită, urmate de urgenţe medico-chirurgicale.

În noul sistem, intrat în vigoare din 17 mai, creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale, sancţiunile putând ajunge şi la 10.000 lei.

Refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul anterior. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se taxează cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

În premieră, noua lege prevede şi măsuri care dau posibilitatea autorităţilor de a verifica dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, Casa de Asigurări de Sănătate, pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă, în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se fac de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai Poliţiei. În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află acasă, acesta nu mai primeşte indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

Pentru nerespectarea unor prevederi legale, au fost aplicate medicilor din judeţ opt amenzi în valoare de 5.000 lei fiecare şi 12 avertismente. În opinia purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, Irina Badrajan, amenzile s-au dat „cam abuziv”. „Noi, medicii de familie de la Suceava nu ne putem plânge, vă spun cu mâna pe inimă, nu s-au pus pe capul nostru, vreo 4 au fost verificaţi doar, mai mult la specialişti au fost controale. În ţară s-au făcut, după părerea mea, nişte exagerări extraordinare, din ceea ce mi-au spus colegii. Eu am înţeles să primeşti amendă în momentul în care ai dat în mod abuziv concediu, nu pentru că îţi lipseşte nu ştiu care hârtie.

Unii colegi, poate nu din rea voinţă, nu au avut adeverinţa de la serviciu a pacientului, că aşa e omul: vine, îi dai concediu, pleacă şi promite că aduce ceea adeverinţa. De aceea am şi hotărât că nu-i mai scăpăm în mână niciun concediu. Apoi, asta nu înţeleg: de ce trebuie să primească medicul amendă pentru că pacientul a plecat după două zile de concediu medical şi nu-l mai găseşte acasă? Eu înţeleg să demonstrezi că ai dat concediul medical aiurea, nu altceva. Am înţeles că au fost cazuri când n-au găsit pacientul acasă şi a fost amendat medicul, poate nu cu 50 de milioane, dar oricum mi se pare disproporţionată şi amenda Şi era foarte fericit ministerul că a făcut miliarde din aceste amenzi, ceea ce mi se pare puţin ciudat. Şi apoi banii aceia nu intră nici măcar la sănătate, intră în bugetul statului. Eu cred că este un abuz”, a precizat medicul Irina Badrajan.


Intră acum și în grupul de