In timp ce pompierii scoteau apa si malul din casele inundate, unii suceveni cinsteau in crasme


Intră acum și în grupul de

În timpul inundaţiilor înregistrate în judeţul Suceava, pompierii militari au acţionat la evacuarea apei din 575 de gospodării, 277 case, 1.354 beciuri şi subsoluri, au decolmatat 9.314 fântâni şi au evacuat 2.390 persoane, a informat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul-şef al ISU „Bucovina” Suceava, col. Ion Burlui. Acesta a declarat că, după anul 2004 clima s-a schimbat în mod real şi „ne confruntăm cu precipitaţii în cantităţi foarte mari, înregistrându-se într-o zi ploi cât pentru un sezon”.

Colonelul Burlui a subliniat faptul că în timpul inundaţiilor s-au înregistrat şi cazuri în care unii oameni nu au arătat compasiune şi nu au sărit în ajutorul consătenilor aflaţi în nevoie. „Fenomenele periculoase îi afectează pe mulţi şi nu avem cum să fim la toţi odată. Se intervine secvenţial şi în funcţie de priorităţi”, a spus şeful ISU „Bucovina” Suceava, menţionând că „ar trebui mobilizat spiritul civic al sucevenilor, întrucât se ştie că, în general aceştia sunt buni gospodari” şi că s-au înregistrat cazuri în care oamenii nu au sărit în ajutorul celor afectaţi.

„Gradul de civilizaţie şi de protecţie a determinat reacţia”, a menţionat col. Burlui, subliniind că bătrânii, deşi lipsiţi de putere, încercau pe cât puteau să ajute, dar nu şi unii dintre cei mai tineri. „Erau la cârciuma din colţ şi ciocneau pahare. Nu cadrează cu spiritul civic. Nu e general, dar s-a întâmplat”, a declarat inspectorul şef.

Acesta a spus că s-a mai confruntat şi cu o altă situaţie. „Nu dau nume din politeţe, dar s-au înregistrat situaţii, puţine ce-i drept, punctuale, când cei afectaţi au oprit oamenii noştri să intervină şi le-au spus să vină după ce-i filmează”, a spus col. Burlui.

În timpul inundaţiilor, pompierii s-au confruntat şi cu situaţi în care cei afectaţi s-au lăsat foarte greu convinşi să fie evacuaţi, renunţând cu inima strânsă la case şi agoniseală. „Când se va impune asigurarea, se va schimba şi mentalitatea pentru că nu se vor mai gândi la bunuri, ci la vieţile lor, deoarece bunurile vor fi asigurate. Uitaţi-vă la cetăţeanul german, îşi ia un mic necesar şi pleacă, pentru că este asigurat”, a subliniat şeful ISU „Bucovina”.


Intră acum și în grupul de