Diminuarea personalului si a bugetului Centrului Cultural „Bucovina” a dus la reprogramarea, anularea sau reducerea fondurilor unor manifestari


Intră acum și în grupul de

În condiţiile în care bugetul de cheltuieli -salariale, materiale şi servicii s-a diminuat cu 25%, iar cel de venituri cu 15%, conducerea Centrului Cultural „Bucovina” s-a văzut nevoită să elimine posturile vacante, să renunţe la colaboratorii cu jumătate de normă, să pensioneze salariaţii care îndeplineau criteriul de vârstă şi să externalizeze unele activităţi. Astfel personalul a ajuns la 125 din 159, dar „nu au fost daţi afară oamenii care au îndeplinit criteriile de performanţă, care sunt întreţinători de familii şi cu probleme deosebite”.

Reducerea cotei de benzină la 100 de litri pe lună a fost o altă măsură de diminuare a cheltuielilor iar pentru deplasarea pe teren, se va recurge la maşinile personale ale angajaţilor deoarece e mai simplă decontarea benzinei.

Din cauza pagubelor produse de inundaţii, Consiliul Judeţean Suceava a anunţat că începând de luna viitoare nu mai finanţează manifestările organizate de Centrul Cultural „Bucovina”, iar centrul nu mai are bani nici pentru multe din acţiunile culturale organizate în judeţ, în majoritate manifestări folclorice, la care asigura o parte din cheltuieli şi premiile. Astfel că subţierea bugetului a dus la reprogramarea, anularea sau reducerea bugetelor unor manifestări.

Spre exemplu, s-a anulat Festivalul „La poale de Călimani”, acţiune programată în iulie, Festivalul „Silvestru Lungoci” s-a desfăşurat totuşi „cu o treime din bani”. Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş” se va desfăşura „dar cu fonduri reduse”, juriul nefiind plătit, iar Festivalul Internaţional „Cântecele Neamului”, iniţiat de Şcoala de Arte, a fost amânat pentru luna septembrie. Tot în luna septembrie a fost amânat şi Festivalul „Umor la Gura Humorului”, pentru care Centrul acorda premiile în valoare de 10.000 lei. Se caută soluţii de finanţare.


Intră acum și în grupul de