„Salvati Copiii” a ajutat apele sa se retraga din ochii copiilor suceveni


Intră acum și în grupul de

Prin generozitatea fotbalistului Ciprian Marica, 11 băieţi din localitatea suceveană Zamostea, puternic afectată de inundaţiile din vară, au plecat în tabăra organizată de Organizaţie „Salvaţi Copiii” la Eforie Sud, iar în data de 3 septembrie, s-au aflat în tribunele stadionului din Piatra-Neamţ, unde Naţionala de Fotbal a României a susţinut primul meci din calificările la EURO 2012.

Pentru a veni în sprijinul copiilor afectaţi de inundaţiile severe din zona Moldovei, „Salvaţi Copiii” România a demarat campania de strângere de fonduri „Ajută apele să se retragă şi din ochii lor”. Potrivit preşedintelui “Salvaţi Copiii” filiala Suceava, Camelia Iordache, echipele „Salvaţi Copiii România” au intervenit rapid în localităţile inundate din judeţele Suceava (Voievodeasa, Horodnicu de Sus, Dorneşti, Bilca, Burla, Frătăuţii Noi, Pătrăuţi şi Horodnicu de Jos, Dărmăneşti, Zamostea) şi Botoşani (Dorohoi, Hilişeu) cu ajutoare de imediată necesitate. Astfel, 984 copii şi 1246 adulţi au primit alimente, igienico-sanitare, articole de uz casnic, îmbrăcăminte, încălţăminte, dulciuri şi jucării.

După intervenţiile de urgenţă, „Salvaţi Copiii România” a luat iniţiativa de a-i scoate pe copii din acest mediu dramatic şi de a-i trimite în tabere şcolare. Astfel, 175 de copii din Dorneşti, Dorohoi, Zamostea, Hilişeu, Dărmăneşti şi Voivodeasa au fost în cele 6 tabere organizate de „Salvaţi Copiii” la Muncel, Eforie Sud şi Neptun. Transportul copiilor a fost asigurat prin amabilitatea şi implicarea directorului Autorităţii Rutiere Române (ARR) Suceava, Viorel Hrebenciuc. În cadrul taberelor, copiii au fost implicaţi în activităţi recreative şi educative, au participat la excursii şi au primit suport emoţional din partea specialiştilor şi voluntarilor „Salvaţi Copiii”. „Am mers la mare şi mi s-a părut super. Am văzut pentru prima oară marea. Când am intrat pentru prima oară în apa sărată a mării, a fost grozav. Am mers la Eforie Nord unde Doamna ne-a făcut cinste cu nişte gogoşi. Am făcut plajă şi castele în nisip. Am învăţat să înot şi acum este super! Vremea a ţinut cu noi! Este minunat!”, a povestit unul dintre copiii, care au văzut marea cu ajutorul organizaţiei şi al partenerilor acesteia.

În urma evaluărilor realizate de specialiştii Salvaţi Copiii şi ţinând cont de impactul inundaţiilor asupra copiilor şi de numărul de copii afectaţi, s-a hotărât ca în localităţile Dorneşti, Zamostea (judeţul Suceava) şi Dorohoi (judeţul Botoşani) să se deruleze în continuare activităţi de consiliere psihologică, pentru a oferi susţinere post-traumatica copiilor afectaţi. Până în acest moment 252 de copii au fost incluşi în programul de consiliere psihologică al Salvaţi Copiii, program care oferă activităţi educaţionale şi recreative, precum şi o masă caldă zilnică. Aceste activităţi se derulează în parteneriat cu autorităţile locale şi cu Asociaţia Sarepta – Dorohoi.

„În prezent, ne concentrăm pe continuarea activităţilor de prevenire a abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din familiile grav afectate de inundaţii. Este foarte important ca aceşti copii să înceapă anul şcolar cu bine şi să nu renunţe la şcoală datorită greutăţilor cu care se confruntă familia lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii” România.

În cadrul campaniei “Ajută apele să se retragă şi din ochii lor!”, „Salvaţi Copiii” a adunat 100.000 euro, astfel: 52.000 euro – Save the Children Norvegia, Danemarca, Olanda, UK; 18.000 euro – BCR-Erste; 4.800 euro – E.ON, 10.000 euro – ING Asigurări de Viaţă, 6.500 euro – Badea Clifford Chance, Cristalex, Actavis, Rohel Trans International şi Advantage Software Factory şi 8.700 euro – persoane fizice. S-au primit şi donaţii în produse de la Rarăul – lapte, Kiabi – haine, Carrefour – detergenţi, obiecte de uz casnic, angajaţii Whiteland – alimente, haine. Alte 22 tone de ajutoare au fost oferite de Prefectura şi Jandarmeria Mureş. Filialele Salvaţi Copiii din judeţele Mureş, Iaşi, Constanţa şi Braşov s-au implicat activ în campania de întrajutorare a sinistraţilor.

Pentru a asigura accesul copiilor la educaţie, „Salvaţi Copiii”, în parteneriat cu Iulius Mall şi Shoping City din Suceava derulează, până la sfârşitul lunii septembrie, campania de colectare de rechizite. Peste 60 de copii din localităţile cele mai afectate au primit, din partea Filialei Neamţ a Salvaţi Copiii, hăinuţe noi, rechizite şi ghiozdane, treninguri şi încălţăminte pentru şcoală.

În urma inundaţiilor din lunile iunie şi iulie 2010, la nivelul judeţului Suceava, cele mai mari pagube ale viiturilor au fost înregistrate în localităţile: Calafindeşti, Frătăuţii Noi, Grăniceşti, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Marginea, Moldoviţa, Todireşti, Voivodeasa, Zamostea, Ţvoriştea, Bilca, Dorneşti, Iaslovăţ, Şerbăuţi.


Intră acum și în grupul de