Bani alocati in bataie de joc de Ministerul Educatiei, pentru scolile din judet


Intră acum și în grupul de

Judeţului Suceava i s-a repartizat o sumă, în „bătaie de joc”, pentru continuarea unor investiţii începute în şcoli. Astfel, prin Hotărâre de Guvern au fost alocate numai 3 milioane de lei, în condiţiile în care necesarul este de circa 100 milioane de lei. De altfel, pentru întreaga ţară suma alocată este de numai 80 milioane de lei, deci chiar mai mică decât suma de care are nevoie judeţul Suceava.

Precizăm că pentru definitivarea tuturor investiţiilor începute în judeţ ar fi nevoie de 100 de milioane lei, iar datoriile totale la constructori se ridică la 15 milioane.

Potrivit ministerului, cele 80 de milioane alocate vor fi utilizate pentru achitarea datoriilor către firme care au executat lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare a unităţilor de învăţământ, pentru continuarea lucrărilor aflate în stadiu avansat de execuţie şi a căror finalizare este prevăzută până la data de 31 decembrie 2010. Ministrul Daniel Funeriu a precizat că alocarea fondurilor bugetare s-a decis de către Guvern pe baza evaluărilor făcute la nivel local de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, numai „pe criterii de oportunitate a lucrărilor”. Acesta a mai spus că „voi urmări personal modul în care inspectorii şcolari generali se achită de sarcina de a optimiza reţeaua şcolară”.

Cele 3,2 milioane lei alocate Sucevei vor trebui împărţite la 32 de şcoli trecute pe lista ministerului publicată în Monitorul Oficial, aflate în lucrări de reabilitare sau investiţii noi, toate începute de mai multă vreme.

Atât lista şcolilor cât şi suma alocată este mult mai mică decât cea a solicitărilor făcute de Inspectoratul Şcolar Suceava. Şeful IŞJ, Petru Carcalete, spune că banii vor fi folosiţi pentru plata datoriilor către constructori care au executat lucrări în avans, dar şi dar şi pentru definitivarea lucrărilor la unităţi, care mai au puţin până a fi terminate. „Mai sunt constructori care mai au de primit puţini bani dar nu vor să termine lucrările până nu primesc şi ultimii bani. Dacă văd că a apărut hotărârea în Monitorul Oficial, probabil vor începe să lucreze iar”, a declarat şeful IŞJ. Acesta a mai spus că urmează ca IŞJ să facă cerere de alimentare a conturilor şi banii vor fi viraţi de Trezorerie, conform legii, după data de 24 a lunii.

Pe lista publicată de minister se află Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava cu cele 400.000 milioane de lei promise, cu prilejul aniversării celor 150 de ani de existenţă, pentru investiţia la baza sportivă, unde nu s-a reuşit decât săparea gropii. Apoi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, pentru lucrări de reabilitare dar şi pentru Centrul de Documentare şi Informare, care va primi doar 150.000 lei faţă de vreo 6.000.000 milioane de lei cât ar fi nevoie pentru întreaga investiţie ce include şi extinderea clădirii.

De la minister, Şcoala Stroieşti va primi doar 50.000 lei pentru investiţia de 1.500.000 lei.

Pe listă, cu câte 50.000 lei, mai sunt trecute Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Şcolile din Bălăceana, Sadova, Calafindeşti, Horodnic de Jos, Iacobeni.

Şcolii din Păltinoasa îi va fi alocată suma de 150.000 milioane lei în condiţiile în care numai datoriile către constructor se ridică la 600.000 lei. În conturile Grădiniţelor cu program normal din Vicovu de Sus, Bilca şi Poieni-Solca vor intra câte 200.000 lei, în cel al Şcolii „Henryk Sienkievicz” din Soloneţu Nou – 250.000 lei, iar în al Grădiniţei Nr. 8 Rădăuţi – 130.000 lei.


Intră acum și în grupul de