Deficitul de personal medico-sanitar din Spitalul Judetean, pe cale sa se remedieze


Intră acum și în grupul de

Noiembrie va fi luna concursurilor la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, după deblocarea unor posturi vacante de medici, asistente şi infirmiere. Potrivit managerului unităţii spitaliceşti judeţene, ec. Vasile Rîmbu, cele 7 posturile de medici ce nu vor fi ocupate acum, vor fi scoase din nou la concurs în prima lună a anului viitor. Carenţa de personal persistă de mai multă vreme şi în rândul asistentelor, deşi în ultimul an au plecat foarte puţine la muncă în străinătate.

„Dintre asistente au plecat foarte puţine în ultimul an, pleacă mai mult infirmiere determinate de probleme de ordin financiar, din motive familiale deosebite, rate, divorţ etc., dar nu mai mult de 90 de zile. Sunt cam 100 de persoane care rulează pe nişte posturi temporar vacante, persoanele respective fiind în concedii de maternitate, de boală sau fără plată”, precizează Vasile Rîmbu.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a deblocat în spitalele din judeţul Suceava 17 posturi de medici, 16 de asistenţi, 1 post de farmacist şi unul pentru personal auxiliar. Dintre acestea, pentru Spitalul Judeţean sunt 7 posturi de medici – 3 de medici urgentişti, doi de anestezie şi terapie-intensivă (ATI), un pediatru şi un endocrinolog – 8 de asistente şi unul de infirmieră.

Concursul pentru asistente a fost anunţat pentru 1 noiembrie, înscrierile realizându-se până pe 25 octombrie. Data pentru concursul de medici va fi anunţată ulterior, însă cel pentru rezidenţi a fost stabilit deja de Minister pentru 21 noiembrie.

Pentru concursul din 1 noiembrie, care va începe la ora 9, la sediul spitalului, sunt vacante 4 posturi de asistent medical generalist la Unitatea Primire Urgenţe, 3 de asistent generalist la ATI, unul la Neonatologie, şi un post de infirmieră la ATI.

Pentru ocuparea posturilor de asistent generalist, candidaţii pot participa la concurs indiferent de nivelul studiilor –medii, postliceale, superioare de scurtă durată sau studii superioare de lungă durată. Printre documentele ce trebuie prezentate la dosar, candidaţii trebuie să aibă fişa de evaluare a performanţelor profesionale şi individuale sau recomandarea de la ultimul loc de muncă, taxa de participare fiind de 10 lei.

Infirmierele trebuie să cunoască legislaţia privind drepturile pacienţilor, securitatea şi sănătatea în muncă, gestionarea deşeurilor, normele de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare. Bibliografia pentru asistentele este mult mai stufoasă: manualele de medicină internă, chirurgie şi urgenţe, codul de etică şi deontologie profesională, ordonanţa referitoare la exercitarea profesiei de asistent medical, Reforma din sănătate, drepturilor pacienţilor, Ghidul privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile de asistenţă medicală.


Intră acum și în grupul de