Joia viitoare, zi de greva pentru sindicalistii din invatamant afiliati la „Spiru Haret”


Intră acum și în grupul de

Cei peste 8.000 de membri afiliaţi la Sindicatul Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava se pregătesc să facă o zi de grevă, pe data de 28 octombrie, dată la care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei. Potrivit liderului Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, prof. Constantin Cernica, greva este un semn de protest faţă de asumarea răspunderii, dar şi de solidaritate cu învăţătoarea de la Caracal, Cristina Anghel, aflată în greva foamei de două luni.

„Sindicatele au decis închiderea şcolii timp de o zi, atunci când Guvernul a anunţat asumarea răspunderii”, a menţionat Constantin Cernica.

Luni, vor decide şi sindicaliştii de la Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi, dacă fac grevă . „Miercuri am avut şedinţă şi am transmis în şcoli să discute pe marginea grevei şi să dea luni un răspuns”, a precizat Gheorghe Şorodoc, liderul sindical.

Şi în ceea ce-i priveşte pe cei 700 de sindicaliştii din cadrul Uniunii Judeţene a Sindicatelor “Pro Educaţia” FEN Suceava s-a hotărât participarea la greva generală. Mai mult conform anunţului făcut de liderul FEN Suceava, Traian Pădureţ, va fi organizat şi un referendum în rândul cadrelor didactice.

„Declanşăm un referendum naţional în rândul profesorilor, pentru a vedea care este poziţia acestora cu privire la decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe Legea Educaţiei Naţionale, ignorându-se în totalitate dialogul social, la dorinţa Guvernului de a permanentiza reducerea veniturilor şi la decizia de a nu se aplica Legea salarizării unitare începând cu data de 1 ianuarie 2011, ci din anul 2013”, a spus acesta.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anunţat luni, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în data de 28 octombrie, pe Legea Educaţiei. Tot luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că va trimite o sesizare către Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict între instituţiile statului în cazul acestei legi, întrucât actul normativ se afla în procedură legislativă la Senat şi nu poate fi retras.
Legea Educaţiei se află în prezent în procedura dezbaterii parlamentare, la Senat, la Comisia pentru învăţământ.


Intră acum și în grupul de