Romii suceveni, ce au abandonat scoala dar vor sa continue cursurile, nu prea mai au unde invata


Intră acum și în grupul de

Deşi se vorbeşte mult despre integrarea romilor dar şi a persoanelor defavorizate, Ministerul Educaţie nu a mai alocat fonduri pentru şcolarizarea celor care au abandonat şcoala din anumite motive, dar care doresc să reia studiile.

Un număr de patru şcoli din judeţul Suceava, deşi incluse în Programul „ A doua şansă”, nu au mai primit fonduri pentru derularea acestuia. Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Suceava, insp. Laurenţa Hacman, acest program, ce este o componentă a Programului „ PHARE”- Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate, implementat de MECTS în colaborare cu inspectoratele şcolare, cu finanţare din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României, s-a derulat anul trecut doar în 5 şcoli din judeţ, cu 169 de participanţi la cele două programe- primar şi secundar inferior, în patru unităţi, şcolarizarea candidaţilor neputându-se realiza, din lipsă de fonduri.

„S-a renunţat la aplicarea programului în patru şcoli, respectiv Vereşti, Bogata, Ciprian Porumbescu şi Dorna Arini, motivul fiind că nu li s-au alocat fonduri pentru a putea continua şcolarizarea candidaţilor”, a precizat Laurenţa Hacman.

Cele 5 şcoli în care s-a aplicat programul sunt Şcoala cu clasele I-VIII Salcea, Şcoala generală Gulia-Dolhasca, Şcoala nr.3 Vicovu de Sus, Şcoala nr.2 Câmpulung Moldovenesc şi Şcoala cu clasele I-IV Dumbrava- Cornu Luncii.
Laurenţa Hacman a mai menţionat că, în cursul anului şcolar trecut s-au derulat cursuri de formare prin CCD Suceava cu 50 de cadre didactice pentru a lucra în program.

Programul se adresează persoanelor care au abandonat şcoala pe parcurs şi au peste 14 ani.


Intră acum și în grupul de