MS nu se poate achita de programele de sanatate actuale, dar promite contracte multianuale


Intră acum și în grupul de

Bolnavii cronici din judeţul Suceava, nu şi-au primit medicamentele necesare supravieţuirii de vreo două luni, în funcţie de afecţiune, iar alţii sunt la limita „stocului”, dar Ministerul Sănătăţii promite „vremuri mai bune”. Nu se ştie însă pentru cine.

Ministerul Sănătăţii a promovat, la sfârşitul săptămânii trecute, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru perioada 2011-2012.

Actul normativ reglementează structura programelor naţionale de sănătate, pe o durată de 2 ani, precum şi obiectivele acestora . „În premieră am propus ca programele naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii să se desfăşoare multianual, pe o durată de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii mai spune că anual, se pierde un timp important la dezbaterea programelor naţionale de sănătate şi în procesul de contractare cu furnizorii, ceea ce duce la difuncţionalităţi în desfăşurare.

Conform proiectului de act normativ, în următorii doi ani, programele naţionale de sănătate se vor baza pe obiectivele şi priorităţile politicilor de sănătate publică, care reflectă atât obligaţiile asumate în domeniul sănătăţii în cadrul acordurilor încheiate cu FMI şi BM, cât şi priorităţile naţionale identificate în domeniul promovării sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor şi asigurării accesului pacienţilor cu boli cronice la tratament specific adecvat.

Pentru perioada 2011-2012 au fost păstrate majoritatea programelor naţionale de sănătate care existau, atât cele de prevenţie derulate de către Ministerul Sănătăţii, cât şi cele de tratament gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


Intră acum și în grupul de