Nu mai sunt bani pentru tratamentul pacientilor cu HIV, din Suceava


Intră acum și în grupul de

Persoanele infectate cu HIV, din judeţul Suceava riscă că nu mai primească medicamentele anti-retrovirale necesare tratamentului împotriva infecţiei HIV, în luna decembrie, medicamente care oricum au fost date pe sponci şi până acum, pe motivul lipsei de bani.

„Aproape zilnic primesc telefoane că nu sunt tratamente. S-ar putea ca în luna decembrie să rămânem fără tratament. Suntem condamnaţi la moarte!”, a declarat joi, Dorina Vasile, preşedinte al Asociaţiei RED RIBBON Fălticeni, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale Anti-SIDA. Această asociaţie este singura din judeţul Suceava ce reprezintă persoanele infectate şi afectate HIV/SIDA, în marea lor majoritate părinţi cu copii afectaţi.

Dorina Vasile şi-a exprimat îngrijorarea deoarece spitalul este singura sursă de medicamente pentru cei cu HIV, aceste medicamente fiind distribuite prin farmaciile cu circuit închis, iar întreruperea de tratament poate genera rezistenţă la unele medicamente, şi duce la alte complicaţii.

Îngrijorare a arătat şi şeful secţie de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicul Corina Stănescu care a spus că „în acest an s-a alocat 40-50% din necesar, foarte mulţi pacienţi întrerupând tratamentul sau au luat medicamentele discontinuu”.

„Rezolvarea situaţiei, nu ştiu de cine ţine. Trebuie luată o decizie la nivel înalt. Din păcate de mulţi ani costul mediu pe pacient nu a mai fost actualizat. Virusul devine violent din cauza întreruperii, şi atunci se schimbă schema de tratament ceea ce înseamnă alte costuri, costuri ce sunt enorme”, a spus medicul Corina Stănescu.

Aceasta a explicat că un pacient trebuie să facă 1-2 viremii -determinarea încărcării cu virus, pe an în condiţiile în care o asemenea analiză costa aproximativ 1.000 euro.

Lipsa de medicamente este determinată şi de problemele de distribuţie. Cosina Stănescu a arătat că furnizorii nu mai vor şi nu mai pot să dea medicamente pe datorie. „Unul dinte ei chiar a dat faliment”, a menţionat aceasta.

Singurul lucru bun despre care s-a putu vorbi a fost doar acela că statutul social al persoanelor infectate cu HIV s-a mai schimbat, lumea nemaifiind atât de reticientă.


Intră acum și în grupul de