Sucevenii mor pe capete de cancer


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 1.000 de suceveni au decedat de la începutul acestui an de cancer. Mai exact, 974 de decese au fost cauzate de tumorile maligne, dintre care 118 la nivelul stomacului, 174 ale traheii şi bronhiilor, 63 ale sânului, 34 ale colului uterin şi 56 ale prostatei. Cifra celor diagnosticaţi cu cancer este în continuă creştere. Unii dintre ei combat boala cu operaţie şi chimioterapie, alţii se rezumă la rugăciune ori tratamente naturiste. Cei mai norocoşi au acces la terapii ţintite, care le asigură viaţă lungă şi chiar vindecare.

Noile terapii au apărut în România în ultimii zece ani şi sunt pe lista de gratuităţi. Preţurile lor sunt între 70 şi 170 de milioane de lei vechi pe lună. Pacientul intră iniţial pe o listă de aşteptare, iar, după ce i se aprobă terapia, tratamentul e susţinut financiar continuu de Casa Naţională de Asigurări.

Cea mai grea problemă e accederea la medicament, deci prima aprobare, pentru că ulterior, la trei-patru luni, se fac din nou referate şi, dacă pacientul răspunde la tratament, terapia este continuată.

Referindu-se la tumorile maligne, medicul Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava nu exclude posibilitatea ca acestea să fie provocate, într-o oarecare măsură, şi de poluarea crescută.

„N-aş putea da date oficiale, dar Cernobâlul continuă să ne servească porţia de radiaţii. De fapt n-a încetat niciodată, poate doar a mai scăzut. Nu găsesc altă explicaţie, condiţiile de frig şi umezeală le-am avut dintotdeauna. Acum se întâmplă însă nişte fenomene care depăşesc limitele acestora. Am avut o perioadă când a fost IFA, care emana produşi sulfuraţi, şi când iarăşi s-a înregistrat o creştere a morbidităţii prin tot felul de boli. Dar eu îmi aduc aminte că, la un an după accidentul de la Cernobâl, a fost o avalanşă de tumori ale sistemului nervos, de tiroidă, adică ţesuturile mai sensibile. De asemenea, a fost mult cancer de piele, au fost multe malformaţii la copii. Este o realitate care, din păcate, continuă şi în ziua de azi”, este de părere secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava.


Intră acum și în grupul de