Unele sectii ale Spitalului Judetean nu au reusit sa se incadreze în buget


Intră acum și în grupul de

Spitalul Judeţean Suceava încheie cu bine acest an, în contextul în care bugetul alocat prin CAS, a fost cu 20% mai mic. Pe de altă parte, potrivit conducerii unităţii spitaliceşti judeţene nu toate secţiile au reuşit să se încadreze în buget, printre cele mai puţin rentabile numărându-se secţiile de chirurgie – chirurgie generală, neurochirurgie, neurologie, ortopedie, urologie, pneumologie.

„De exemplu, la chirurgie Indicele de Complexitate a Cazurilor este sub media pe ţară, dar pe total spital acesta este peste medie. Indicele scăzut se explică prin faptul că nu se tratează cazuri complexe, iar lipsa aparaturii performante ar putea fi o cauză. De asemenea, acolo unde se operează sunt mai multe cheltuieli fiindcă şi adresabilitatea este foarte mare. Să sperăm că odată ce se vor concretiza reabilitarea, modernizarea şi dotarea blocului operator va creşte complexitatea cazurilor”, precizează managerul Vasile Rîmbu.

Acesta mai spune că, deşi pe primele 10 luni ale anului numărul de cazuri tratate în spital s-a redus cu 5000, faţă de prevederile din contract există în continuare o depăşire cu tot atâtea cazuri, aceasta din cauza adresabilităţii mari către spital. „Avem lunar 5.000 de prezentări numai la Unitatea Primire Urgenţe, iar pe an sunt 60.000 de prezentări, în timp ce prin contract avem prevăzute 35000”, a explicat Vasile Rîmbu.

La secţii rentabile, care stau bine la ICM, managerul a menţionat oncologia şi medicina internă.
Precizăm că spitalele sunt finanţate prin sistemul DRG (pe caz rezolvat), în formula de calcul a bugetului Indicele de Complexitate a Cazurilor (ICM) se referă la tipurile de pacienţi trataţi în funcţie de diagnostic şi gravitate. Cu alte cuvinte, cu cât ICM este mai mare, cu atât performanţa medicală este mai bună, întrucât au fost tratate cazuri mai grave cu resurse mai puţine.


Intră acum și în grupul de