Dupa comasare, sectiile Spitalului din Humor nu pot functiona in paralel cu cele de la Spitalul Judetean Suceava


Intră acum și în grupul de

După ce Ministerul Sănătăţii a propus ca Spitalul Orăşenesc Gura Humorului să intre în structura Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, conducerea acestuia din urmă împreună cu cea a Consiliului Judeţean Suceava şi a Primăriei din Humor vor purta o serie de discuţii pentru a alege varianta cea mai bună. „Încă nu ştim ce vom face. Cert este că secţiile pe care le au ei se regăsesc şi la noi şi nu vom putea funcţiona cu ele în paralel. Vom analiza ICM-urile lor, indicele de complexitate a cazurilor. Ştim că secţii precum chirurgia, obstretica, neurologia sunt cu dificultăţi în finanţare, dar şi spitale mari au la aceste secţii probleme. Nu-şi acoperă cheltuielile pe care la fac”, a declarat miercuri, managerul Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Rîmbu.

Acesta a precizat că a consultat datele privind personalul şi nu vor avea loc disponibilizări privind personalul medico-sanitar. „Mergând după normativul minim, numărul de patru alocate unui medic, nu pot fi probleme. Von completa liniile de gradă cu unii medici de acolo. Nu ştiu ce vom face cu cei de la TESA. Avem pe unele specializări posturi vacante, poate vom completa cu aceştia”, a spus Vasile Rîmbu. Acesta s-a declarat rezervat în privinţa majorării numărului de paturi la spitalul judeţean, după preluare.

Rîmbu a dat exemple de secţii care cu siguranţă vor dispărea de la Humor, dacă spitalul va fi absorbit de cel judeţean. „La neonatologie au 6 paturi. Este o secţie cu risc crescut, ce nu poate fi coordonată de la distanţă. Poate fi comasată cu cea de la Suceava, dar fără creşterea numărului de paturi. Pediatria are 100 de paruri la Suceava şi nu cred că le vom cuprinde şi pe cele 20 de la Gura Humorului”, a menţionat şeful Spitalului judeţean.

Spitalul din Gura Humorului are 113 paturi din care 35 de Medicină internă, 15 de Obstretică-ginecologie , 6 Neonatologie, 20 Pediatrie, 10 Chirurgie, 6 Gastro-enterologie, 6 Neurologie, 15 de Medicina muncii- cu pavilion separat la Frasin. Vasile Rîmbu a precizat că acesta din urmă nu va ridica probleme deoarece acolo sunt tratate bolile profesionale iar finanţarea este asigurată de Ministerul Muncii.

Cât priveşte compartimentul de primiri urgenţe de acolo, şeful spitalului judeţean a subliniat că nu pot funcţiona în paralel şi la Suceava şi la Gura Humorului. „Este posibil ca acolo să fie doar o cameră de gardă care să facă o triere a cazurilor. Dacă nu vor rămâne secţii acolo, se pot face ambulatorii care să facă trierea. Toate acestea sunt nişte prim idei. La prima vedere. Vom discuta şi cu Consiliul Judeţean şi cu Primăria Gura Humorului şi vom face mai multe variante de comasare dar şi de îmbunătăţire a finanţării. Trebuie să vedem şi primăria de acolo ce are de spus. Este clar că nu ne permitem să facem nişte secţii neperformante care ne-ar afecta pe noi, Spitalul Judeţean”, a arătat managerul Spitalului Judeţean Suceava.

Anul trecut, Spitalul Gura Humorului a internat 5.699 de pacienţi în regim de spitalizare continuă şi circa 1.400 în regim de spitalizare de zi şi a acordat peste 8.000 de consultaţii la camera de gardă. Spitalul a avut un indice bun de utilizare a paturilor, respectiv 290, cu zece procente peste indicele optim, în timp ce indicele de complexitate a cazurilor a crescut de la an la an, ajungând în 2009 la 0,69. În schimb, cheltuielile de personal nu s-au încadrat în procentul de 70% din buget, aşa cum cere legea, fiind mai mari cu 5%.


Intră acum și în grupul de