Primul Centru de Voluntariat, inaugurat la Suceava


Intră acum și în grupul de

Anul 2011 este Anul european al voluntariatului, prilej de a aduce în atenţie activitatea de voluntariat care pune în practică valorile europene ale solidarităţii, toleranţei şi diversităţii, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar cât şi comunităţilor în care aceştia trăiesc.

Anul 2011 este dedicat celor 100 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene implicaţi în activităţi de voluntariat şi celor care doresc să li se alăture, celor care îi sprijină şi celor care beneficiază de implicarea, energia şi entuziasmul acestora. Aproximativ 4 milioane dintre ei sunt români, potrivit Barometrului European din mai 2010.

Suceava se alătură acţiunilor care au loc în acest an la nivel european prin lansarea primului centru de voluntariat adresat organizaţiilor neguvernamentale şi instituţiilor publice care lucrează cu voluntari. Centrul de Voluntariat Suceava îşi propune patru obiective principale: depunerea de eforturi în favoarea creării unui mediu propice voluntariatului, abilitarea organizatorilor de activităţi de voluntariat, recunoaşterea activităţilor de voluntariat, creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului.

Centrul de Voluntariat Suceava este un proiect comun al Clubului Eco Montan „Origini Verzi” Suceava în parteneriat cu Centrul Regional de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale CenRes, Societatea Doamnelor Bucovinene şi Societatea Ştiinţifică Cygnus.

Lista este deschisă tuturor organizaţiilor guvernamentale sau neguvernamentale din judeţul Suceava. “Centrul de Voluntariat Suceava” face parte din reţeaua naţională a Centrelor de Voluntariat coordonată de către Centrul Naţional de Voluntariat Pro-Vobis Cluj Napoca.

Pentru îndeplinirea obiectivelor centrului şi pentru implementarea “Anului european al voluntariatului” în România sunt propuse următoarele acţiuni: două conferinţe naţionale dedicate consultării unui număr cât mai mare de factori interesaţi cu privire la redactarea, adoptarea şi implementarea unei strategii naţionale pentru dezvoltarea voluntariatului, dezbateri tematice pe teme importante pentru dezvoltarea voluntariatului în România, campanie de promovare a voluntariatului şi a impactului acestuia în comunitate, activităţi practice de voluntariat, realizarea unei platforme on line pentru gestionarea cererii şi ofertei de voluntariat, târgul organizaţiilor care lucrează cu voluntari, respectiv gala naţională de recunoaştere a voluntarilor.

Centrul de Voluntariat Suceava a fost lansat cu ocazia lucrărilor Forumului Judeţean ONG Suceava desfăşurat sub egida “Voluntar pentru Bucovina” din data de 25.02.2011.


Intră acum și în grupul de