Fara investitii, Universitatea „Stefan cel Mare” va asigura cu greu standardele la care a ajuns


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava nu îşi propune mare lucru la capitolul investiţii pentru acest an, întrucât va urma o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, însă din nefericire, nu vor exista bani nici pentru întreţinere şi reparaţii curente pentru a menţine standardele la care s-a ridicat instituţia în ultimii ani.

Rectorul universităţii, prof. dr. ing. Adrian Graur, a declarat că fondurile alocate de Ministerul Educaţiei pentru investiţii în Universitate au fost de peste 20 de milioane de lei în perioada anilor 2006-2008, s-au redus în 2009 la 13 milioane şi au ajuns la doar 1,9 milioane de lei în 2010. „Am mai putut finaliza nişte investiţii pentru că am deschis o linie de credit de 3 milioane. Va fi o perioadă dificilă pentru că am impus anumite standarde ”, a precizat rectorul Graur.

Până şi curăţenia va fi mai greu de asigurat, s-a plâns rectorul, în condiţiile în care suprafaţa din campus s-a mărit de la 9.000 mp, în 2004, la 50.000 mp, în prezent, ceea ce înseamnă o cantitate de materiale pentru curăţenie de 3 ori mai mare.

Acesta a spus că nu se va reuşi nici în acest an reabilitarea corpului istoric al instituţiei, estimată la 12 milioane de lei, sistematizarea pe verticală a campusului universitar I şi reabilitarea reţelei de utilităţi, ambele necesitând în total alte 20 de milioane de lei.

Reţeaua de utilităţi din Campusul 1 este veche de peste 40 de ani iar numărul de studenţi a crescut de la 1000-1500 când a fost prevăzută în 1968, la 13.000 în acest moment.

Singurul lucru ce speră rectorul universităţii sucevene să se realizeze în acest an este Studiul de fezabilitate pentru Campusul II, cel mai probabil în luna august, după care se va trece la proiectul de execuţie, prioritară fiind realizarea infrastructurii, iar apoi măcar două cămine pentru studenţi, care ar salva lipsa acută de locuri de cazare pentru studenţi.

„Avem circa 4000 de cereri de cazare şi nu putem asigura decât 1000. Lipsa spaţiilor de cazare reprezintă o problemă în a atrage studenţi din exterior, fie din Republica moldova, fie din Ucraina. Probabil că va trebui să recrutăm şi studenţi din alte zone, şi din spaţiul european, dar nu numai, iar pentru asta trebuie să facem eforturi importante dacă vrem ca universitatea să fie apreciată şi recunoscută ca partener”, a subliniat Adrian Graur.

Tot la capitolul nerealizări, rectorul a amintit la final şi grădiniţa din cadrul universităţii. „Din păcate nu am putut crea nici grădiniţa din universitate şi au fost afectate proiectele celor de la Ştiinţele Educaţiei. Prin această grădiniţă şi personalul propriu ar fi putut beneficia de aceste servicii. Şi-ar fi putut aduce copii la grădiniţa de aici” a adăugat Adrian Graur.


Intră acum și în grupul de