Studentii au renuntat la proteste


Intră acum și în grupul de

Protestul studenţilor a fost unul fără succes, aceştia fiind nevoiţi să renunţe după două săptămâni de manifestări. Delegaţia Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS) în frunte cu preşedintele Oana Poraicu s-a întors de la Bucureşti plină de dezamăgiri, demersul lor fiind fără izbândă. Aceasta a spus că Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România la care este afiliată şi ASUS a suspendat protestele studenţeşti din faţa Ministerului Educaţiei.

După două săptămâni de proteste la nivel local şi naţional şi după patru zile de protestat în frig, alături de studenţi din peste doisprezece centre universitare, „Ministrul Educaţiei nu a vrut să dea studenţilor ceea ce este a studenţilor – cei 25% în comisia de alegere a rectorului”, spun studenţii.

„După o serie de argumentări atât scrise, verbale cât şi pe parcursul protestelor, în care ANOSR a oferit toate argumentele posibile şi imposibile, pentru a-l determina pe domnul Ministru să înţeleagă importanţa acestui procent pentru reprezentarea studenţească, acesta a refuzat să introducă printr-un ordin cei 25% în alegerea rectorului. Din nefericire, nici sprijinul federaţiilor studenţeşti europene nu l-a făcut pe Ministru să dea studenţilor dreptul de mult câştigat”, precizează studenţii protestatari.

Potrivit acestora, în cadrul negocierilor, ANOSR a transmis că îşi doreşte ca legea să nu oblige universităţile să introducă în propriile regulamente că prezenţa este 100% obligatorie. „Dacă vor exista confuzii legate de acest aspect, MECTS va elabora o notă explicativă către universităţi care să clarifice că legea nu obligă, ci decizia intra în autonomia universitară. Totodată, ANOSR a transmis faptul că, la nivel formal, o prezenţa obligatorie determină ca universităţile să perceapă taxe pentru recuperarea seminarilor. Pentru că MECTS nu cunoştea acest aspect, ANOSR va transmite „exemplele de proastă practic” împreună cu argumentarea aferentă şi soluţiile pentru clarificarea situaţiei”, susţin studenţii.

ANOSR consideră inadmisibil faptul că studenţii nu sunt respectaţi ca parteneri reali în luarea tuturor deciziilor din universităţi. „Deşi dreptul studenţilor la 25% este susţinut şi de către federaţii europene, totuşi MECTS blochează accesul studenţilor din luarea deciziilor care îi va afecta cel mai mult”, subliniază studenţii.

Pentru obţinerea celor 25% în alegerea rectorului, ANOSR îşi va continua demersurile atât la nivel local prin organizaţiile membre, cât şi la nivel naţional pentru drepturile considerate ca fiind vitale şi trebuie să rămână ale studenţilor.

Întrebat despre protestul studenţilor suceveni, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. dr. ing. Adrian Graur a precizat că „este dreptul lor democratic”. „Carta universitară încă nu a fost realizată la noi, aşa că nu putem discuta despre procentele pe care le doresc ei”, a adăugat rectorul Graur.


Intră acum și în grupul de