Rezistenta la agentii antimicrobieni, tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Sanatatii


Intră acum și în grupul de

La fiecare 7 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, tema din acest an fiind „Rezistenţa la agenţi antimicrobieni”, iar sloganul „Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine”. Potrivit medicilor epidemiologi, rezistenţa la antimicrobiene apare atunci când microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurilor şi paraziţii se modifică astfel încât medicamentele antimicrobiene, între care antibioticele folosite împotriva bacteriilor, îşi pierd eficienţa din cauza adaptării naturale a microbilor sau a uzului impropriu al medicamentelor.

Specialiştii în sănătate publică spun că microbii deveniţi rezistenţi la multiplii agenţi antimicrobieni, sunt de cele mai multe ori de temut, întrucât o infecţie multirezistentă netratabilă poate ucide, iar până atunci se poate răspândi şi genera costuri uriaşe pentru indivizi şi societate.

Printre principalele cauze pentru creşterea rezistentei la antimicrobiene la noi sunt prescrierea antibioticelor pentru infecţii fără a practica antibiograma, automedicaţia, dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor.

Măsuri simple stau la îndemâna sucevenilor pentru combaterea infecţiilor şi a rezistenţei la antimocrobieni: controlul purtătorilor de microbi prin acţiuni susţinute de igiena comunitară, observarea consecventa a normelor de igienă în gospodarii şi la pregătirea hranei, spălarea mâinilor. Cooperarea cu medicii de familie pentru folosirea unor tratamente alternative faţă de cele antimicrobiene oricând este cazul precum şi refuzul auto-medicaţiei pot avea efecte benefice pentru sănătatea proprie precum şi pentru cea a comunităţilor prezente şi viitoare.

În judeţul Suceava infecţiile nozocomiale raportate anul trecut s-au situat la 249 (0.25 din pacienţii externaţi, cifră considerată şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a nu reflecta situaţia reală.

Infecţiile nozocomiale nu sunt raportate de teama consecinţelor pe care le-ar putea avea recunoaşterea lor. Este vorba, pe de o parte, de riscurile pentru medicii, mergând de la amendă până la acuzaţia de culpă medicală, iar pe de alta de riscurile pentru directorii unităţilor sanitare, care îşi pierd posturile dacă le declară.

Pentru că nu sunt încurajaţi să raporteze infecţiile nosocomiale, deşi acestea sunt normale şi se întâlnesc în orice spital din lume, indiferent cât de performant ar fi, medicii şi managerii preferă să le ascundă, favorizând astfel apariţia altora, cu consecinţe mai grave.

„Dacă ne luăm după raportări, nu avem infecţii, dar raportările sunt eronate. Noi avem prostul obicei de a ascunde sub preş. Nu este posibil să nu ai asemenea cazuri, pentru că este vorba despre un spital unde se adună tot felul de bolnavi cu diferite patologii”, a declarat Ludovic Abiţei.

Dacă ar fi să ne luăm după aceste statistici, spitalele din judeţ ar fi mai bune decât cele mai mari clinici din străinătate, „şi ar trebui să vină să ia lecţii de la noi, ceea ce nu este cazul”, a spus şeful DSP Suceava.

Realitatea este însă că, în alte ţări, raportarea infecţiilor nosocomiale este literă de lege, pe când la noi acestea se ascund de teama unor aşa-zise repercusiuni, chiar dacă se ştie că acestea reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical.

Cu ocazia Zilei Mondiale ale Sănătăţii 2011, DSP Suceava organizează prin Compartimentul de Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii acţiuni de informare a personalului medical şi a populaţiei asupra utilizării abuzive şi fără prescripţie medicală a antibioticelor. Astfel, în perioada următoare vor fi distribuite broşuri pe aceasta temă în judeţ, partenerii campaniei fiind Colegiul Farmaciştilor Suceava, Colegiul Medicilor Suceava, Colegiul Medicilor Dentişti Suceava, OAMMR Suceava , dar şi toate spitalele din judeţ.


Intră acum și în grupul de