Problema incalzirii orasului in iarna viitoare, analizata de municipalitate (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În iarna 2011-2012 încălzirea oraşului ar putea să nu mai fie asigurată de centrala electro-termică a Termica SA Suceava datorită costurilor prea mari, a declarat miercuri primarul municipiului, Ion Lungu.

El a anunţat că furnizarea căldurii în sistem centralizat din centrala electro-termică a Termica SA Suceava va fi sistată de sâmbătă şi că, în perioada următoare, se va analiza dacă în iarna 2011-2012 se va asigura încălzirea oraşului cu această centrală pe bază de cărbune sau cu vechile capacităţi, cazanele de abur fierbinte, ca o soluţie tranzitorie în condiţiile în care municipiul va încheia un contract de furnizare a agentului termic cu o nouă firmă de termoficare. „Trebuie să vedem cum vom funcţiona în iarna următoare. Vom analiza, vom tatona piaţa cărbunelui să vedem ce ne aşteaptă, să găsim o schemă de funcţionare”, a spus Lungu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că în condiţiile în care preţul cărbunelui nu va fi foarte mare, iar centrala de cogenerare va beneficia în continuare de schema de bonus prin care primeşte fonduri pentru energia electrică produsă, există posibilitatea continuării asigurării încălzirii cu această centrală, dar ia în calcul şi folosirea fostelor capacităţi de încălzire, cazanele de abur fierbinte.

Lungu a mai spus că această strategie depinde şi de Adrem Invest, investitorul care urmează să construiască o nou centrală termică de mare eficienţă, dar dimensionată la nevoile actuale ale municipiului.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile, iar Adrem Invest va realiza investiţiile în noua centrală, care pot ajunge până la 50 de milioane de euro. Durata de execuţie a noii centrale este de minimum doi ani, iar în iarna 2011-2012 locuinţele racordate la sistemul centralizat vor primi agent termic de la capacităţile existente.

Compania de termoficare Termica Suceava a început în luna mai procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.

Primarul Sucevei a susţinut în ultimii doi ani că este necesară o nouă centrală termică, dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu, întrucât centrala actuală este mult prea mare, iar costurile ridicate ale acesteia determină un preţ mare pentru gigacaloria furnizată în sistemul centralizat de termoficare.


Intră acum și în grupul de