La Suceava nu se scumpeste gigacaloria. Afla aici din ce cauza


Intră acum și în grupul de

„Din raţiuni de menţinere a numărului de abonaţi”, preţul gigacaloriei în municipiu nu va fi majorat în iarna care vine, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu. În cadrul conferinţei de presă de miercuri, el a explicat că dacă tariful energiei termice ar creşte, există riscul ca cei care nu pot plăti mult pentru încălzire să se debranşeze de la sistemul centralizat, iar dacă numărul de abonaţi scade, investiţia în noua centrală termică ce va fi pusă în funcţiune în iarna 2012-2013 va deveni ineficientă.

Edilul-şef sucevean a arătat că Primăria va face un efort în această iarnă şi va subvenţiona cu 10 milioane de lei producerea energiei termice de Termica SA, iar tariful energiei termice nu va fi majorat şi va rămâne 185 lei/gcal. Potrivit lui Lungu, în municipiul Suceava 75-80 la sută din locuinţe sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare, iar în acest an numărul debranşărilor a fost mic, de câteva sute.

Primarul Sucevei a subliniat că iarna 2011 – 2012 este ultima în care municipiul reşedinţă de judeţ va fi alimentat cu agent termic produs de actuala electro-centrală aparţinând Termica SA, urmând ca în iarna următoare să fie dată în folosinţă noua centrală termică a municipiului, investiţia firmei Adrem Invest Bucureşti. Lungu a spus că prin punerea în funcţiune a noii centrale termice, tariful plătit de populaţie pentru încălzire va fi mai mic decât cel actual, iar municipalitatea nu va mai trebui să asigure subvenţionarea producerii gigacaloriei care în prezent este produsă de Termica SA cu 360 de lei.

Primarul şi-a exprimat speranţa că, între timp, va fi soluţionată şi problema suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon întrucât noua societate de termoficare îşi eficientizează activitatea prin aceste certificate de CO2.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a semnat, în luna mai, cu primarul Sucevei, contractul pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, investiţie de 65 de milioane de euro. Centrala urmează să fie construită pe trei module, unul ce va folosi drept combustibil gazul natural şi care va fi funcţional înaintea sezonului rece 2012-2013, iar alte două, ce vor folosi biomasa forestieră şi respectiv plante energetice, ce vor fi funcţionale în 2013 şi 2014.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile. Ion Lungu a declarat că din informaţiile pe care le are firma Adrem Invest va începe până la sfârşitul acestui an lucrările de construcţie a noii centrale, cu modulul ce va funcţiona cu gaz natural care se montează în termen scurt şi că, în acelaşi timp, pregăteşte şi construcţia modulului ce va funcţiona cu biomasă, urmând ca materia primă să fie asigurată din judeţul Suceava şi judeţele limitrofe, Bistriţa Năsăud, Neamţ şi Harghita.


Intră acum și în grupul de