In 2012, sucevenii se vor bucura de 7 zile libere din cele 11 prevazute in Codul Muncii. Consulta aici lista sarbatorilor legale din acest an

Dintre cele 11 sărbători legale prevăzute în Codul Muncii din România, în 2012, sucevenii se vor bucura doar de şapte zile libere, celelalte patru fiind în week-end.

NewsBucovina.ro a întocmit lista completă a sărbătorilor legale din 2012 după cum urmează:

– 1-2 ianuarie, Anul Nou (duminică şi luni);

– prima şi a doua zi de Paşte, 15-16 aprilie (duminică şi luni);

– 1 mai, ziua internaţională a muncii (marţi);

– prima şi a doua zi de Rusalii, 3-4 iunie (duminică şi luni);

– Adormirea Maicii Domnului, 15 august (miercuri);

– 1 decembrie, Ziua Naţională a României (sâmbătă);

– prima şi a doua zi de Crăciun, 25-26 decembrie (marţi şi miercuri);

Persoanele care aparţin altor culte religioase decât cele creştine au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale.

Lista sărbătorilor legale ar putea fi completată cu alte două zile, 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 10 mai (Ziua Independeţei), cu precizarea că cele două propuneri legislative au trecut la sfârşitul anului trecut de Senat şi se află spre adoptare la Camera Deputaţilor, for decizional.

Potrivit gândul.info, semnatarii proiectului care ar putea transforma ziua de 30 noiembrie în sărbătoare legală arată, în expunerea de motive, că decizia ar fi un act firesc de celebrare a celui care, în calitate de apostol, “a înnobilat fiinţa naţională a românilor”, acesta formând în Dobrogea primele comunităţi creştine şi fiind considerat de Biserica Ortodoxă Română patronul spiritual al românilor.

În ceea ce priveşte “Ziua Independeţei”, iniţiatorii proiectul susţin că “importanţa zilei de 10 mai pentru istoria României este covârşitoare, ea fiind alături de zilele de 1 decembrie 1918, 24 ianuarie 1859 şi 22 decembrie 1989 unul dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 mai a fost ziua naţională a României până la data de 31 decembrie 1947”.

loading...