La Colegiul National „Petru Rares” din Suceava, se desfasoara etapa finala a Concursului National „Video Art”


Intră acum și în grupul de

Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava găzduieşte în perioada 24-26 mai 2012, etapa finală a Concursului Național „Video Art” pentru liceeni, ediția a IV-a, informează într-un comunicat de presă, prof. Viorel Ieremie, de la Colegiul Național „Petru Rareș”.

„Timp de aproape trei zile, liceeni din întreaga țară vor derula o serie de activități antrenante, ce vor culmina cu proba de film din ziua de 25 mai. În acest context, elevii concurenți ai celor douăsprezece echipe participante, vor trebui să-și dovedească măiestria care a stat la baza nominalizării pentru etapa finală.

Amintim faptul că, pentru a ajunge în etapa finală, elevii au trebuit să realizeze câte un proiect cinematografic, la una din cele două secțiuni ale concursului: film de scurtmetraj și spot publicitar cu impact social, care a fost evaluat de un juriu național alcătuit din: prof. univ. dr. Bogdan Ulmu, de la Universitatea de Arte << George Enescu >> din Iași (președintele juriului), conf. univ. Radu Olăreanu, de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, regizorul artistic Violeta Gorgos, de la TVR Iași, actorul Adrian Păduraru, de la București și artistul plastic sucevean Constantin Severin.

În cea de-a doua zi, echipele concurente, împreună cu profesorii lor îndrumători vor derula proba de film care va consta în realizarea unui minidocumentar pe o temă dată de juriul concursului, în dimineața zilei respective. << Înarmați >> cu aparatura necesară, cu mult elan, iscusință, dar mai ales imaginație, cei prezenți vor trebui până la finalul zilei să-și demonstreze capacitatea realizării unui film, trecând prin toate etapele (documentare la fața locului, filmare și editare). Totul în cadrul unei excursii tematice al cărei traseu e cunoscut de participanți înaintea plecării la drum. Juriul are în vedere, pe de o parte, sugerarea unei teme adecvate vârstei participanților, pe de altă parte, oferirea unui traseu cât mai atractiv pentru musafirii din întreaga țară, care vor rămâne cu amintiri plăcute după cele trei zile”, se arată în document.

După încheierea probei de film care se va desfăşura pe parcursul întregii zile, juriul național își va intra în atribuții, acordând note filmelor din cadrul probei de concurs, note contabilizate, alături de cele acordate filmelor nominalizate, care – de altfel – i-au adus la Suceava pe finaliști.

„Ca manifestare adiacentă probei de film, derulată în aceeași zi, menționăm și organizarea unei mese rotunde, la Sala „<< Elena Greculesi >> a Bibliotecii Bucovinei << I.G.Sbiera >> , începând cu ora 16.00, unde sunt invitați profesorii îndrumători ai echipelor concurente, dar și alte cadre didactice interesate de implicațiile domeniului multimedia în procesul educatic, formal și non-formal.

În cea de-a treia zi, 26 mai, începând cu ora 10.30, în sala Audithorium a Universității << Ștefan cel Mare >> din Suceava, invităm pe toți cei interesați de lumea fascinantă a filmului, la Gala decernării premiilor Video Art – 2012, context în care, cei mai talentați tineri cineaști din țară vor fi premiați. Pe fundalul unor momente artistice performate de elevii talentați ai Colegiului Național << Petru Rareș >> , vor fi vizionate cele mai sugestive proiecte cinematografice premiate, evenimentul marcând, de fapt, închiderea celei de-a patra ediții.

Un moment deosebit de atractiv al întregii manifestări, în premieră pentru Concursul Național Video Art, îl va constitui organizarea unui training de specialitate susținut de profesioniști din TVR Iași, instituție care, începând cu această ediție ni s-a alăturat ca partener media și nu numai. Derulat cu o zi înaintea probei de concurs, destinat participanților și nu numai, trainingul va avea drept scop, îndrumarea celor prezenți în realizarea calitativă din punct de vedere tehnic și artistic a filmelor”, precizează Viorel Ieremie.

Potrivit acestuia, concursul de la Suceava a înregistrat o afluență deosebită, mai ales la secțiunea film de scurtmetraj, unde s-au înscris un număr însemnat de filme, superioare calitativ, față de edițiile anterioare. Au participat elevi din mai multe orașe ale țării – Brăila, Ploiești, Constanța, Timișoara, Vaslui, Galați, Iași, Slatina, Gura Humorului, Cluj, Petrila, Câmpulung Moldovenesc și, bineînțeles, Suceava.

Organizarea acestui eveniment are loc datorită implicării logistice și financiare a unor instituții administrative și culturale, precum Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Inspectoratul Școlar al județului Suceava, alături de o serie de sponsori din municipiul și județul Suceava.


Intră acum și în grupul de