Guvernul vrea sa redeschida minele. Ce activitati miniere ar putea fi revitalizate in Suceava


Intră acum și în grupul de

Guvernul va discuta, miercuri, în primă lectură un act normativ privind redeschiderea minelor, a anunţat premierul Victor Ponta, la Slatina.

„Este pe ordinea de zi, în primă lectură, proiectul de redeschidere a minelor, promovat de Ministerul Economiei. Nu are încă toate avizele, însă tocmai că se întârzia foarte mult am cerut să fie pus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi să nu mai pierdem timpul cu atât de multe avize”, a declarat premierul.

Proiectul legii urmează să fie lansat în dezbatere publică şi trimis ulterior Parlamentului.

Intenţia de a redeschide mineritul în judeţ a avut-o şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care susţinea că zonele miniere bogate în zăcăminte de cupru din judeţul Suceava ar putea fi redeschise şi valorificate fiind o conjunctură favorabilă din punct de vedere economic, în condiţiile în care preţul mondial al cuprului a crescut la 9.000 de dolari/tonă, după ce în urmă cu mai mulţi ani era de 3.000 de dolari/tonă.

El susţinea că în judeţul Suceava sunt zăcăminte de milioane de tone, din care se poate extrage un concentrat ce conţine 16% cupru, 3,5 grame de aur la tonă şi 450 de grame de argint la tonă. Totodată, în Suceava sunt 18 milioane de metri cubi de steril în iazuri de decantare, iar prin noile tehnologii se pot scoate cantităţi importante de cupru din aceste iazuri..

El mai spunea că este posibilă şi redeschiderea altor perimetre miniere din judeţ, cum ar fi în Călimani, unde sunt importante zăcăminte de titan, vanadiu şi zirconiu, foarte căutate pe piaţa mondială a metalelor rare, dar şi perimetre miniere bogate în mangan.

De remarcat este că în punctele de lucru Mănăila, Ulm şi Oiţa, ale Min Bucovina Vatra Dornei se poate exploata minereu de mangan şi cupru, care să fie apoi prelucrat în Uzina de preparare de la Iacobeni şi vândut ulterior pe piaţa internă şi externă. Zăcământul estimat în aceste puncte de lucru ar fi de 2.500.000 tone minereu de mangan şi 800.000 tone de minereu de cupru.

Numărul posturilor din industria minieră era de 175.000, dar după 1997 acesta a fost redus drastic în urma restructurărilor masive şi a disponibilizărilor.

Societatea minieră Minbucovina SA Vatra Dornei a intrat în iunie 2008 în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară, după ce la somaţia ultimativă a Comisiei Europene, nu a putut returna ajutorul de stat acordat în cursul anului 2005 şi ar fi determinat declanşarea procedurii de investigaţie a tuturor ajutoarelor de stat din domeniul mineritului. Această societate a fost scutită de plata obligaţiilor datorate şi neachitate la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferente perioadei 1 ianuarie – 31 decembrie 2005.


Intră acum și în grupul de