Ce trebuie sa faci pentru a nu fi victima hotilor din locuinte? “Nu-ti scapa casa din ochi!”


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a înregistrat în primul semestru al anului 2013 un numar de 614 furturi din locuinţă. Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Suceava, dintre acestea circa 25% (un număr de 148) s-au datorat neasigurării uşilor. O altă parte din furturi se datorează măsurilor precare de asigurare sau superficialităţii (depozitarea cheii sub preşul uşii, în ghivecele de flori, pe tocul uşii, etc. ).

Conform unei analize efectuate pe 3.000 de cazuri soluţionate la nivelul IGPR, la oraşe, hoţii acţionează în timpul zilei pe parcursul săptămânii de lucru (54,9%), iar în weekend pe timpul nopţii (56,3%). În schimb, la sate preferă să dea spargeri noaptea, atât în cursul săptămânii (60,8%), cât şi în weekend (60,1%).

nu-ti scapa casa din ochi1

Cel mai adesea, hoţii fură bani (30%), aparatură electronică, audio/video, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), aparate folosite în construcţii (10,9%), haine (10,1%), produse alimentare (9%), electrocasnice (8%), băuturi alcoolice (5,6%) şi materiale de construcţii (5,5%).

În cele mai multe cazuri (22,8%) pierderile sunt estimate între 100 şi 500 de lei, urmate de cele cu 500-1.000 de lei (15,3%) şi doar în 0,7% din cazuri sunt furate bunuri şi bani în valoare de peste 50.000 de lei.

Furturile au loc pe fondul uşilor neasigurate sau prin împrietenirea hoţilor cu proprietarii, pretinzând că sunt de la diverse instituţii sau companii de utilităţi, dar şi prin spargerea efectivă a locuinţei.

Există patru tipologii de hoţi, respectiv cel muncitor (care se prezintă ca fiind instalator, electrician, lucrător la deratizare sau utilităţi), cel oportunist (profită de uşi/geamuri lăsate deschise), cel semi-mascat (tipul comun de spărgător prin efracţie) şi hoţul intelectual (îmbrăcat elegant, cu servietă diplomat, în care are instrumente de spargere).

Hoţii sunt în general bărbaţi (89,4%) cu vârste cuprinse între 14 şi 40 de ani, cetăţeni români fără ocupaţie, cu studii generale. Aceştia provin din familii cu condiţii economice precare, dezorganizate, necăsătoriţi sau care trăiesc în concubinaj. Majoritatea au antecedente penale sau sunt recidivişti, au domiciliul în localitate sau în cele limitrofe, mai rar fiind cazul infractorilor voiajori.

Pentru creşterea gradului de informare a sucevenilor şi responsabilizarea acestora, poliţiştii de prevenire desfăşoară campania “Nu-ţi scăpa casa din ochi!”. În perioada iunie – august 2013 poliţiştii au distribuit 2.000 de scrisori cetăţenilor în cutiile poştale, fiind înmânate cetăţenilor  şi broşuri cu recomandări preventive.

RECOMANDĂRILE POLIŢIŞTILOR

Poliţia recomandă cetăţenilor să închidă uşile şi ferestrele noaptea şi când sunt plecaţi de acasă, inclusiv uşa de la balcon. Cei care locuiesc la parter, etajul 1 şi ultimul etaj ar trebui să monteze grilaje metalice sau sisteme antiefracţie. De asemenea, Poliţia sfătuieşte cetăţenii să monteze două încuietori la uşă pentru o mai bună securizare .

nu-ti scaapa casa din ochi 2

Cei care locuiesc la curte trebuie să aibă în vedere un sistem de iluminare cu senzori de mişcare, sistem video de supraveghere, dar în primul rând un gard înalt care să nu poată fi escaladat.

Totodată, locatarii nu trebuie să permită accesul în locuinţă celor care vin cu promoţii sau care pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice, decât după ce le verifică actele de identitate şi documentele de serviciu şi numai dacă sunt însoţiţi de administratorul blocului.


Intră acum și în grupul de