Vezi ce solutii s-au gasit pentru incalzirea scolilor si gradinitelor din municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

 gradinita

Problema furnizării căldurii în sistem centralizat în municipiu nu este doar una ce ţine de aspectele tehnice, ci şi de plata acestui serviciu, în condiţiile în care populaţia are datorii totale de peste 18 milioane de lei pentru serviciile de termoficare. Declaraţia a fost făcută, miercuri, de primarul Ion Lungu, care a recunoscut, într-o conferinţă de presă, că a fost luat pe nepregătite de venirea frigului la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie şi că acum sunt pregătite circuitele de distribuţie a energiei termice astfel încât să se poată livra agent termic după data de 15 octombrie.

Edilul-şef a arătat că prioritară este încălzirea unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care doar 30 la sută dintre acestea au sistem propriu de încălzire. El a spus că la două grădiniţe din cartierul Burdujeni şi la o şcoală din zona centrală a municipiului se livrează deja căldură după ce au fost realizate circuite de distribuţie a agentului termic separate, în timp ce la o grădiniţă s-au cumpărat patru calorifere electrice pentru încălzirea spaţiilor.

Primarul a menţionat că se caută soluţii pentru asigurarea căldurii şi în celelalte unităţi de învăţământ din municipiu.

Ion Lungu a mai declarat că a verificat stadiul investiţiei noii centrale termice a municipiului şi că firma l-a asigurat că în 9 noiembrie va fi pusă în funcţiune partea din centrală care foloseşte gazul natural pentru producerea agentului termic, urmând ca până la 1 decembrie să fie funcţională şi centrala pe biomasă.

Sucevenii nu beneficiază de căldură în sistem centralizat, deşi au fost mai mult de trei nopţi consecutive cu temperaturi exterioare sub 10 grade Celsius şi, conform legislaţiei, ar fi trebuit să se furnizeze agent termic.

Societatea de termoficare din Suceava nu mai funcţionează cu centrala electro-termică din primăvara acestui an în condiţiile în care din 9 noiembrie va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului, construită de firma Adrem Invest.

Apa caldă şi căldura în municipiu vor fi furnizate până la intrarea în funcţiune a noii centrale, cu vechile instalaţii ale municipiului, de cazane cu abur fierbinte(CAF) ce folosesc drept combustibil gazul natural, instalaţie folosită în ultimii ani doar pentru furnizarea apei calde menajere pe perioada verii.

Noua centrală termică urmează să fie pusă în funcţiune în 9 noiembrie, iniţial cu trei cazane cu abur fierbinte cu o putere totală de 45 de MW, combustibilul folosit fiind gazul natural, iar ulterior cu centrala ce foloseşte drept combustibil biomasa.

În ultimele zile, temperaturile nocturne exterioare au fost în municipiul Suceava sub 10 grade Celsius, iar potrivit prognozei, în zilele următoare temperaturile nocturne vor coborî sub zero grade Celsius.


Intră acum și în grupul de