Performanţe de excepţie pentru sportivii suceveni în 2008


Intră acum și în grupul de

Sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport a fost ieri gazda obişnuitei şedinţe de analiză a activităţii sportive sucevene pe anul 2008. Ca de obicei, a participat cineva din partea Ministerul Tineretului şi Sportului, consilierul Viorel Tomescu de această dată şi bineînţeles directorul DSJ Suceava, Mihai Androhovici şi directorii celor trei cluburi departamentale Valerică Gherasim de la CSM Suceava, Vasile Bilius de la CSTA Suceava şi Iuliu Paţa de la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, precum şi antrenori şi profesori de educaţie fizică şi sport din Suceava şi din Rădăuţi şi Vatra Dornei. Din păcate, la această întâlnire de analiză a activităţii sportive sucevene nu a luat parte niciun reprezentant din partea autorităţilor locale şi judeţene.

Directorul CSM Suceava, Valerică Gherasim, care a luat primul cuvântul a reliefat faptul că performanţele realizate de sportivii clubului în 2008 au fost peste aşteptări cei 203 sportivi din cele 11 secţii aducând la Suceava un număr de 74 de medalii, 67 în competiţiile interne şi 7 în cele internaţionale. Nu a fost omis fără îndoială faptul că Suceava a avut doi sportivi la Jocurile Olimpice de la Beijing, Cristina Casandra, locul V în proba de 3.000 metri obstacole şi Alexandru Bodnar la tir cu arcul. Directorul CSM Suceava a apreciat eforturile depuse de sportivi, antrenori şi întreg personalul clubului în 2008, toţi conlucrând pentru realizările sportive din anul care a trecut.

Directorul Valerică Gherasim a ţinut să reitereze faptul că CSM Suceava a realizat încă din 2005 un proiect pentru reabilitarea cantinei şi a hotelului ABS şi nu primit niciun semnal din partea structurilor de conducere din sportul românesc. Totodată, CSM Suceava a înaintat către MTS o adresă prin care se solicită crearea unui Complex Sportiv Naţional Bucovina la Suceava, complex care ar putea găzdui în pregătire atât sportivii din zonă, cât şi loturile naţionale ale României.

Şi directorul CSTA Suceava, Vasile Bilius s-a declarat mulţumit de rezultatele obţinute de sportivii clubului în 2008, aceştia cucerind 94 de medalii în competiţiile interne şi internaţionale. Conducătorul clubului anterior menţionat a cerut mai multă atenţie pentru sportivii de la CSTA Suceava care sunt trataţi diferenţiat în opinia sa faţă de cei care practică sporturi olimpice.

Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei a reliefat prin glasul directorului Iuliu Paţa faptul că în cei aproape 4 ani de existenţă a reuşit să progreseze în mod deosebit, sportivii dorneni remarcându-se în competiţiile de skeleton, sanie, schi alpin şi biatlon. Directorul CSI Vatra Dornei a şi propus crearea unei baze sportive de pregătire în Parcul Naţional Călimani, lucru care ar duce la economisirea unor fonduri legate de deplasarea sportivilor în locaţii aflate la mai multe sute de kilometri depărtare care au condiţii optime de pregătire în sporturile de iarnă.
Performanţele obţinute de sportivii suceveni au fost „adunate” în final de directorului DSJ Suceava, Mihai Androhovici, care a menţionat eforturile depuse pentru obţinerea acestor rezultate şi colaborarea bună între DSJ şi celelalte structuri implicate în susţinerea sportului la nivel local. Problema ridicată de directorului Androhovici la această şedinţă de analiză este aceeaşi ca şi în anii precedenţi şi se referă la asistenţa medicală specializată care este asigurată doar de medicii Edgar Schaecter şi Delia Moscaliuc, care nu pot rezolva situaţiile medicale specifice sportivilor.

Probabil cea mai intersantă intervenţie a fost cea a consilierului din partea MTS, Viorel Tomescu. Acesta, în pofida experienţei vaste pe care o are în structurile de conducere sportive la nivel naţional, a ţinut să menţioneze lipsa de organizare şi de comunicare care domnesc în acest moment în MTS.Bugetul pentru sport va ajunge în teritoriu abia în 15 – 20 aprilie atunci când majoritatea competiţiilor sportive specifice iernii s-au desfăşurat deja, iar pregătirea sportivilor pentru competiţiile din vară este întârziată din lipsa fondurilor. Consilierul Tomescu a făcut apel la continuarea relaţiilor speciale între antrenori şi conducători de la nivel local pentru depăşirea acestor neajunsuri legate de finanţare şi a menţionat faptul că probabil de la anul viitor nu se va mai accepta dubla legitimare a sportivilor.
Viorel Tomescu a felicitat pe cei care conduc destinele sportului sucevean şi implicit pe sportivi şi antrenori care au reuşit în pofida condiţiilor modeste de pregătire şi finanţare performanţe de excepţie.

Zăpada „arde” la Vatra Dornei

Ca de obicei cel mai interesant moment este cel în care se dezbat problemele curente din sportul sucevean. Dacă toată lumea a fost de acord cu necesitatea de susţinere din partea MTS pentru refacearea cantinei şi a hotelului din complexul CSM Suceava, un adevărat conflict a apărut la CSI Vatra Dornei.

Antrenorul Octavian Pungovski a cerut socoteală directorului clubului anterior menţionat pentru premierea diferenţiată a sportivilor care au obţinut rezultate de excepţie în 2008. Exemplu în acest sens a fost campioana Delia Ivaş, care a devenit campioană naţională la skeleton şi a câştigat şi o competiţie de Cupa Europei în Germania care a fost recompensată în acelaşi fel cu un sportiv de la nivel de copii şi juniori. Conflictul a fost aplanat de cei prezenţi şi urmează probabil a fi rezolvat în particular. În orice caz, momentul amintit anterior a fost doar unul din cele care dovedesc faptul că sportul nu poate exista fără o susţinere adecvată şi bine direcţionată, problema recompensării muncii fiind esenţială pentru un performer şi probabil nu numai pentru ei.

Intersantă a fost şi intervenţia antrenorului echipei CSMU LPS Suceava, Victor Pancu care a reamintit faptul că FR Volei a decis în urma unei „largi consultări geografice” că municipiul Craiova poate fi considerat că face parte din estul României şi echipa olteană a fost inclusă în seria est a Diviziei A2. Tehnicianul sucevean a concluzionat cel mai bine momentul în care se află sportul românesc în acest moment, spunând că niciodată din cei 40 de ani de activitate nu s-a întâmplat ca până în luna aprilie să nu se poată baza decât pe eforturi proprii, fără susţinere de la minister.


Intră acum și în grupul de