Lumea fotbalului deja stie ca Suceava face anti-fotbal


Intră acum și în grupul de

Se mulţumesc cu puţin

Dacă la primul meci televizat din acest sezon, în prima etapă, în deplasare la Steaua II, a lăsat o impresie bună, miercuri, Cetatea Suceava s-a umplut de penibil (în direct la Sport.ro) cu prilejul partidei de la Constanţa. Nu a deranjat faptul că echipa locală a pierdut cu 0-1 în faţa unei foste divizionare, Farul, cu pretenţii la promovare în Liga 1, cât maniera în care „alb-albaştrii” au suferit acest eşec.

Lumea fotbalului deja ştie că Suceava face anti-fotbal

Un singur şut pe poartă şi acela vai şi-amar de el. Atât a avut Cetatea. Au mai fost câteva contraatacuri în care ai noştri şi-au arătat însă limitele tehnico-tactice. Peste toate acestea, toţi cei care au urmărit meciul transmis în direct pe Sport.ro şi-au dat seama că antrenorul Ioan Radu i-a luat faţa mult mai titratului Sorin Cârţu, despre care se ştie că îşi aşează echipa în teren cu o prudenţă excesivă, de aici venind şi expresia „autobaza lui Cârţu”. Însuşi antrenorul Farului, Marius Şumudică, a spus mai în glumă mai în serios că „a fost greu, dar când câştigi cu 1-0 parcă este mai frumos. L-am pus pe antrenorul secund să numere ocaziile avute şi am avut 12 situaţii clare de a înscrie. Se vorbeşte de autobaza lui Cârţu, însă Suceava a venit cu trei depouri şi cinci autobaze”.

Cine e vinovat că jucăm atât de defensiv: jucătorii, antrenoriul sau sistemul de premiere?

Evident suporterii Cetăţii îşi doresc ca echipa să adune cât mai multe puncte dar dacă acest lucru nu este posibil, măcar atunci când echipa pierde, să o facă cu demnitate, practicând un joc frumos. Nici pe departe nu se întâmplă asta, iar scuza că am evoluat pe terenul Farului, care este cine este în comparaţie cu Cetatea, nu ţine, pentru că şi pe teren propriu, unde se spune că echipa gazdă este cea care trebuie să aibă controlul jocului, se întâmplă la fel. Cel mai recent exemplu îl reprezintă meciul de sâmbăta trecută cu Săgeata Stejaru, în care după ce au deschis scorul, sucevenii s-au retras deliberat şi au ţinut cu dinţii de rezultat. Tulcenii au avut o sumedenie de ocazii şi în cele din urmă au reuşit să egaleze. Frustrant pentru fanii Cetăţii este faptul că toţi au observat că atunci când a avut curaj, pe finalul meciului cu Stejaru, Cetatea chiar a arătat că se poate exprima bine jucând pe cartea atacului. De ce nu o face însă? Este o frică a jucătorilor? Aşa le cere antrenorul Ioan Radu? Se mulţumesc cu puţin, adică cu un punct, de exemplu (care conform regulamentului intern al clubului este premiat cu 100 de euro indifent de locul ocupat în clasament)?

Radu nu le cere jucătorilor să se apere şi spune că aceştia sunt fricoşi

Ioan Radu lasă de înţeles că în rândul jucătorilor săi intervine frica şi dorinţa de a conserva un rezultat pozitiv. La conferinţa de presă de după egalul cu Săgeata Stejaru (1-1), tehnicianul sucevean a spus că “după ce am marcat golul a intervenit o frică în sânul jucătorilor şi o tendinţă de a păstra rezultatul”, însă Ioan Radu a uitat probabil că tocmai antrenorul este cel care îi poate elibera pe jucătorii lui de această frică şi are tot dreptul să le ceară acestora să joace mai ofensiv. Dacă vrea. Ori faptul că el nu a procedat astfel înseamnă că situaţia îi convine şi tocmai de aceea nu le insuflă jucătorilor săi ideea că cea mai bună apărare este atacul. Înseamnă că este adeptul sistemului ultradefensiv, iar faptul că în ultimul sfert de oră al meciului de la Constanţa, Cetatea a avut pe teren 8 jucători cu profil defensiv spune totul. Nici nu mai trebuie să mire faptul că la cornerul sucevenilor din minutul 89 (fază după care a urmat golul Farului), Cetatea a avut în careul gazdelor doar doi jucători: juniorul Jalbă şi brazilianul Tomaz (!!!) toţi ceilalţi fotbalişti ai noştri fiind pregătiţi să contracareze intenţiile de atac ale „fariştilor”. Prin urmare, de ce le-a fost frică nu au scăpat şi sucevenii au primit gol în ultimul minut.

Şi totuşi egalul convine tuturor

Cu alte cuvinte răspunsul la toate cele trei întrebări de mai sus este afirmativ. Jucătorilor suceveni le este frică să atace de teamă să nu rămână descoperiţi în apărare. Antrenorului Radu îi convine de minune acest lucru dovadă că nu reacţionează în niciun fel atunci când vede intenţiile ultradefensive ale jucătorilor săi şi nu în cele din urmă, cu siguranţă „egalul nu trebuie să supere pe nimeni” (după cum însuşi Radu a spus) ori de câte ori sunt şanse de a fi obţinut pentru că un punct aduce totuşi prima de 100 de euro, care oricum e mai mult decât dacă echipa ar pierde şi jucătorii şi staff-ul tehnic nu ar încasa nimic.

P.S. Din cele 6 meciuri în care a făcut egal, dacă în trei dintre acestea ar fi riscat şi ar fi câştigat, Cetatea ar fi avut acum 18 puncte, cu care s-ar fi aflat pe locul 5 în clasamentul Seriei I. Dacă de asemenea ar fi riscat şi ar fi pierdut în trei din cele 6 meciuri în care a făcut egal, Cetatea avea 9 puncte, cu care s-ar fi aflat tot un loc retrogradabil, pe care oricum îl ocupă în momentul de faţă!
Cristian MARCU

Cifra 6: Este numărul de egaluri obţinute de Cetatea Suceava, Steaua II şi Minerul Lupeni, acestea fiind echipele care conduc detaşat la numărul de remize


Intră acum și în grupul de