Premieră nationala la Vatra Dornei, unde a avut loc primul Campionat national de sanie-pista naturala


Intră acum și în grupul de

În perioada 11-14 martie, Vatra Dornei a fost gazda primului Campionat naţional de sanie – pistă naturală organizat vreodată în ţara noastră.

Sania pe pistă naturală este o disciplină sportivă destul de veche dar puţin cunoscută la noi. De foarte mulţi ani se organizează Campionat Mondial, Campionat European şi Cupă Mondială, la care participă aproximativ 14 ţări, printre care, în acest an şi România.

Prima pistă amenajată şi îngheţată corespunzator în ţara noastră este cea de la Vatra Dornei, realizată exclusiv prin eforturile Clubului Sporturilor de Iarnă şi a unor sponsori inimoşi. Eforturile s-au concretizat în realizarea a 380 metri de pistă cu şapte viraje, aproximativ 500 metri liniari de mantinelă şi cu peste 130 tone de apă îngheţată.

Diferenţele faţă de sania clasică sunt importante:

1) Virajele nu sunt supraînalţate ci la orizontală sau chiar în plan înclinat în afara virajului, pentru a creşte gradul de dificultate al înscrierii în viraj;
2) Corpul sportivului se înclină mult în afara saniei cu sprijin pe braţ ca la moto-cros;
3) Pista nu este foarte netedă, provocând şi unele mici sărituri ale saniei;
4) Sania este mult mai lată şi se conduce şi cu ajutorul unei chingi, care se trece dintr-o mână în alta în viraje.
5) Deoarece sportivii din lotul României au fost angrenaţi în Cupa Mondială până pe data de 2 martie, acest prim campionat s-a desfăşurat foarte târziu, iar pentru a beneficia de condiţii regulamentare de calitate, organizatorii au fost nevoiţi să scurteze traseul la doar 380 metri şi sapte viraje, deşi pista initială era de 680 metri şi 12 viraje.

Sportivii care au participat în Cupa Mondială la opt etape şi antrenorul lotului au afirmat că în afara faptului că a fost mai scurtă, pista de la capătul telescaunului din Vatra Dornei s-a încadrat la acelaşi nivel de dificultate şi de calitate cu pistele din Germania, Austria şi Italia.

Având în vedere faptul că la competiţie au participat şi sportivi începători, pe sănii originale necunoscute lor, faptul că nu s-a înregistrat niciun accident constituie un succes în plus pentru organizatori. De altfel, întreaga conducere a Federaţiei Române de Bob şi Sanie (FRBS) a avut mari emoţii pe durata competiţiei în ceea ce priveşte siguranţa participanţilor, cunoscută fiind spectaculozitatea probei.

La acestă primă competiţie oficială din Romania au participat şase cluburi (CSTA Bucureşti, CSO Sinaia, CSS Topliţa, CSAM Buşteni,CSS şi CSI Vatra Dornei).

Sportivii dorneni au obţinut şapte medalii, deşi proba de dublu nu s-a mai desfăşurat din cauza lipsei săniilor. Din păcate pentru dorneni, deşi după prima manşă au avut titlul de campion şi la seniori şi la juniori, sportivul Bogdan Morosan a greşit în ultimul viraj şi clubul dornean a rămas fără medalii de aur la acestă primă ediţie.

Clasamente:

Seniori:
1)Negoţei Marian CSAM Buşteni
2)Vâlcan Alexandru CSS Topliţa
3)Moroşan Bogdan CSI Vatra Dornei

Senioare:
1)Danci Manuela CSO Sinaia
2)Vodă Adina CSS Topliţa
3)Spânu Marcela CSI/CSS Vatra Dornei

Juniori:
1)Vâlcan Alexandru CSS Topliţa
2)Moroşan Bogadan CSI Vatra Dornei
3)Codin Cosmin CSO Sinaia

Junioare:
1)Vodă Adina CSS Topliţa
2)Spânu Marcela CSI/CSS Vatra Dornei
3)Manolescu Carmen CSO Sinaia

Echipe seniori:
1) CSO Sinaia
2) CSS Topliţa
3) CSI/CSS Vatra Dornei

Echipe juniori:
1) CSS Topliţa
2) CSS/CSI Vatra Dornei
3) CSO Sinaia

La prima ediţie a Campionatului naţional de sanie pe pistă natural au participat 17 sportivi şi s-au înregistrat trei abandonuri.


Intră acum și în grupul de