Lucian Dimitriu spune cât de greu este învățământul online pentru cei din comunitatea romă: Unii nu au curent electric în case, iar părinții, fiind neștiutori de carte, nu pot să-și ajute în niciun fel copiii//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Inspectorul școlar sucevean pentru romi, Lucian Dimitriu, a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că o problemă majoră pentru elevii din comunitatea romă este că părinții lor nu știu carte.

„Problema principală este că părinții nu știu carte. Circa 80 la sută din părinții din comunitățile rome nu știu carte”, a spus Dimitriu arătând că situații de acest gen sunt la romii din comunități gen Mironu, Gulia, chiar și Dolhasca sau Pătrăuți.

El a explicat că unii dintre ei își dau copiii la școală de bună voie, dar alții după insistențe.

„Învățătorii întâmpină o mare problemă. Pregătirea de acasă a copiilor lipsește cu desăvârșire pentru că părinții fiind neștiutori de carte nu pot să-și ajute în niciun fel copiii. În această perioadă online în care statul a dat până la urmă tablete, acces la internet, părinții nu sunt în stare să-și ajute copiii să manevreze tableta, să poată lucra, să poată intra pe platformă”, a spus inspectorul școlar sucevean.

Dimitriu a spus că perioada de învățământ online pentru cei din comunitatea romă „a fost un chin autentic”.

El a evidențiat însă activitatea profesorilor de etnie romă care în această perioadă au mers din casă în casă pentru a-i sprijini pe elvi.

„Au mers oamenii aceștia în fiecare zi și au dus pe la porțile copiilor fișe de lucru și au încercat să lucreze cu ei, mai la poartă, mai cum au reușit, pentru că până la sosirea tabletelor nu aveau niciun fel de device. Încă mai au telefoane cu butoane. E greu. Profesorii și-au făcut datoria, atât cât au putut ei”, a spus Dimitriu.

El a arătat că s-au dat tablete, s-a dat acces la internet, dar în foarte multe case rome lipsește curentul electric.

„Când intri în casele lor dai de pământ. Nici podea nu au. Așa sunt de săraci și nu au avut ambiția de a se ridica mai sus. În ani de zile, stima de sine s-a transformat în stigma de sine. Ei, în proprii lor ochi, nu fac mai mult de două parale”, a spus Dimitriu.

El subliniat că sunt reușite în comunitate, dar că sunt reușite individuale.

Lucian Dimitriu a spus că sunt romi care spun că nu au cu ce să-și țină copilul la camin și că sunt reale talente la LPS sau la Colegiul de Artă și că a apelat la sprijinul unor ONG-uri pentru sprijin.

El a subliniat ajutorul oferit de Vasile Gafiuc  singura persoană deschisă din Suceava care a ajutat și le-a dat burse și le-a plătit cazarea.

Mai mult, Lucian Dimitriu a spus că unii dintre romi cred că atunci când le-a cerut să-și dea copilul la școală și că ei l-au trimis că i-au făcut un favor.


Intră acum și în grupul de