Scriitorul și artistul sucevean Constantin Severin lansează o nouă carte despre artă și spiritualitate: „Dincolo de Cuvinte și Forme”


Intră acum și în grupul de

Artistul și scriitorul Constantin Severin lansează luni, la Editura Eikon din București, o nouă carte intitulată „Dincolo de Cuvinte și Forme”. Volumul, o colecție de articole și cronici de artă adunate din ultimii 20 de ani, explorează legăturile profunde dintre artă, filozofie și spiritualitate, propunând concepte originale precum expresionismul arhetipal și post-literatura.

Cartea aduce în prim-plan o viziune inovatoare asupra artei contemporane, analizând modul în care artiști precum Constantin Brâncuși, Ovidiu Maitec, Paul Neagu sau Doru Covrig au integrat simboluri ancestrale în operele lor, conectând trecutul cu prezentul. Severin introduce expresionismul arhetipal ca o paradigmă artistică distinctă, bazată pe arhetipuri universale care transcend barierele culturale, și post-literatura, o fuziune între artă, filozofie și tehnologie, care reflectă transformările culturale ale erei digitale. Eseurile sale, susținute de referințe la gânditori precum Gilles Deleuze, Henri Bergson sau Carl Gustav Jung, explorează teme precum timpul, sacrul și legătura dintre creație și divin.

Volumul, structurat în eseuri, cronici și manifeste, include analize detaliate ale operelor unor artiști precum Ovidiu Maitec, descris ca un „Hamlet al artei românești”, sau Doru Covrig, văzut ca un urmaș al lui Brâncuși. De asemenea, Severin examinează influența simbolismului creștin și a iconografiei ortodoxe în arta modernă, evidențiind lucrări semnate de Emil Burlacu sau Silviu Oravitzan. Cartea este completată de o prefață semnată de criticul Marina Roman și o postfață de istoricul de artă britanic Helen Gorrill, care subliniază relevanța internațională a ideilor lui Severin.

Un moment special al cărții este jurnalul de călătorie din regiunea Isère, Franța, unde, în 2003, autorul a organizat un workshop interdisciplinar la Saint-Laurent-du-Pont, reunind artiști români și francezi. Volumul include și o addenda poetică: manuscrisul poemului „Zid și Neutrino”, scris în limba franceză, însoțit de o grafică originală realizată de pictorul sudanez Islam Zian Alabdeen, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din Grenoble.

„Dincolo de Cuvinte și Forme” nu este doar o analiză a artei, ci un manifest pentru o creație care să redea sensul sacru al existenței și să revitalizeze legătura cu memoria colectivă. Cartea invită cititorii să regândească rolul artistului în societatea modernă și să descopere puterea transformatoare a artei. Disponibilă acum la Editura Eikon, lucrarea promite să devină o referință pentru pasionații de artă și filozofie.


Intră acum și în grupul de