„Andiamo”, rezultatul unei frumoase prietenii


Intră acum și în grupul de

City Gallery din Shopping City Suceava a fost vineri, 4 februarie, gazda unui eveniment deosebit, prilejuit de lansarea volumului „Andiamo” scris de două bune prietene, Alice Năstase Buciuta şi Simona Catrina, respectiv lansarea volumului „Cele mai frumoase citate”, o antologie semnată de Alice Năstase Buciuta.

Întâlnirea a fost una deosebită, cele două scriitoare propunând publicului să vină cu întrebări în întâmpinarea poveştirilor lor de viaţă, ocazie cu care cei de faţă au descoperit cele mai frumoase perioade, momente din studenţie şi nu numai, care le-au marcat existenţa. “Sunt foarte fericită că în sfârşit avem prima noastă carte. Până acum am avut doar o lungă istorie de iubire, de prietenie, de schimburi de scrisori, de emoţii, o carieră extraordinară pe care am făcut-o împreună pe vremea când eram jurnaliste la Ziarul Naţional, când acesta era în mare vogă. Scriam textele şi le semnam împreună – jumate şi jumate – pe vremea aia scriam exact la fel”, a relatat cu bucurie în glas Alice Năstase Buciuta, care a împărtăşit publicului cum a reuşit să se împrietenească, în facultate, în perioada în care stătea la cămin, cu buna sa prietenă Simona Catrina, în urmă cu aproximativ 25 de ani.

Scriitoarele şi-au deschis sufletul în faţa publicului sucevean, Simona Catrina mărturisind chiar: “Mă bucur că multe lucruri le-am povestit peste ani şi nu atunci când s-au întâmplat. Probabil că ar fi arătat cu totul altfel. Am constatat că poveştile mai vechi din această carte, adevărate toate, sunt tratate de pe poziţia omului care e în stare să râdă după atâţia ani. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am scris şi poveşti foarte recente, unele chiar de anul trecut – am avut un nod în gât şi când le-am scris, am şi acum când văd titlul capitolului şi îmi dau seama cât m-au marcat”.

Volumul „Andiamo”, semnat de Alice Năstase Buciuta şi Simona Catrina şi apărut la Editura “Cărţile Tango” 2011, este o culegere de poveşti de dragoste şi de călătorie. Poveştile sunt captivante şi emoţionante, narate fie în nota umoristică, fie romantică. Textele, juxtapuse în aşa fel, încât stilul celor două scriitoare să se completeze şi să se potenţeze reciproc, dezvoltă subiecte legate de formele iubirii, vorbind despre întâlniri de o vară, despre iubiri imaginare, iubiri aflate în pragul risipirii şi puse la grea încercare, în faţa obstacolelor ivite pe parcursul călătoriei, despre iubiri care, în faţa frumuseţii lumii, văzute şi înţelese cu priviri incompatibile, s-au destrămat.

Temele volumului sunt cunoaşterea şi comunicarea în cuplu, trădarea, suspiciunea, încrederea oarbă, naivitatea în iubire, toate transpunse în stilul literar atât de iubit al celor două scriitoare.

Alice Năstase Buciuta şi Simona Catrina sunt autoarele câtorva volume de mare succes, apărute la diverse edituri româneşti şi sunt, totodată, cei mai cunoscuţi şi iubiţi jurnalişti – editori ai revistei “Tango”.

Volumele „Noi suntem zeiţe” şi „Dragostea e un bonsai” de Alice Năstase, „Sex în (per)versiunea clasică” şi „Codul nebunelor maniere”, de Simona Catrina, apărute la Editura “Cărţile Tango” în 2008, 2009 şi 2010, s-au vândut în peste 15.000 de exemplare fiecare.

Cele două coautoare au recunoscut la lansarea de la Suceava că multe din întâmplările povestite în carte au fost scrie în momente de mare suferinţă pentru ele, printre lacrimi şi suspine, starea de tristeţe fiind cea care le-a ajutat să exprime şi să vadă cel mai coerent adevărul.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Alice Năstase Buciuta şi-a lansat vineri seară la Suceava şi antologia „Cele mai frumoase citate”, despre care autoarea a afirmat că: „Am redesenat alfabetul literar al câtorva scriitori, cuprinzând în definiţii simple cuvinte a căror întâlnire te bucură şi te înnobilează, fraze memorabile pe care am fi vrut să le spunem noi înşine. Dar pentru că asta nu se mai poate schimba, putem măcar să le învăţăm pe de rost şi să le folosim din când în când, ca să părem mai profunzi, mai culţi sau mai nostimi decât suntem în realitate.” Volumul cuprinde inclusiv citate proprii.

Concluzia serii a venit din partea unei foste colege de facultate a celor două autoare, profesor la Suceava, care a ţinut să puncteze că “aceste cărţi nu trebuie văzute ca nişte cărţi pentru femei. Sau dacă sunt nişte cărţi pentru femei, trebuie citite de toţi bărbaţii!”


Intră acum și în grupul de