Studentii Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava au jucat Hora Unirii, de “Ziua Nationala a Tuturor Romanilor” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sute de studenţii ai Universităţii “Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava au serbat prin muzică, dans şi voie bună, 1 Decembrie – “Ziua Naţională a Tuturor Românilor”, eveniment organizat de Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia.

Şi pentru a da un plus de originalitate evenimentului, cei prezenţi în Parcul Universităţii sucevene au fost invitaţi să scrie fiecare câte un gând pentru ţara în care trăiesc, pe panourile special amenajate în curtea instituţiei de învăţământ superior. Atât studenţii, cât şi trecătorii au avut ocazia să îşi exprime sincer gândurile pe care le au vis-à-vis de România. Cele mai încurajatoare mesaje de susţinere au fost: „România te iubim!”, „Sunt mândru că sunt român!”, „România este casa mea. Aici sunt oamenii pe care-i iubesc, care m-au format şi mi-au construit destinul. Măcar astăzi să ne redescoperim patria!”

În acelaşi timp, au existat şi persoane care au arătat că sunt mai puţin mulţumite de ţara în care trăiesc, transmiţând pe panou: „Dacă vrei să trăieşti bine, pleacă din România, dar dacă vrei să te simţi bine, vino în sânul României!”, sau „România e chinuită!”, mesaj scris de cel mai în vârstă participant la eveniment, un pensionar care la peste 70 de ani de viaţă s-a arătat dezamăgit de „modul în care merg lucrurile în ţara asta”.

Atmosfera antrenantă de sărbătoare a fost asigurată şi de prestaţia trupei Icarus, formată din studenţi ai USV, care au încălzit atmosfera, dar şi de recitalul oferit de una dintre reprezentantele GIRB.

“Ideea organizării unei astfel de manifestări a pornit de la o întâlnire spontană pe care am fi vrut să o avem aici în parcul Universităţii. Evenimentul a luat amploare prin implicarea mai multor asociaţii studenţeşti, scopul fiind acela de a sărbători Ziua Tuturor Românilor. Astfel, toţi oamenii care au venit astăzi, aici, toţi românii adevăraţi au fost invitaţi să transmită în scris câte un mesaj pentru ţara lor, pentru semenii lor, pentru ceea ce şi-ar dori ei să se împlinească şi să fie în România. După finalizarea acţiunii, panourile vor râmâne la sediul organizaţiei noastre, în amintirea acestei zile”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Vitalie Prisăcaru, preşedintele GIRB.

Tot cu prilejul Zilei Naţionale a României, Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia a lansat numărul 8 al revistei “Basarabia”, o publicaţie care apare de patru ori pe an la Suceava, numărul lansat joi conţinând mai multe articole dedicate zilei de 1 decembrie, articole semnate atât de membrii organizaţiei, cât şi de românii din Suceava care îi susţin. În cadrul aceluiaşi eveniment au fost împărţite 100 de exemplare celor prezenţi, revista fiind disponibilă şi în format electronic pe site-ul www.sprevest.ro

“Ziua Naţională a Tuturor Românilor” s-a încheiat în Parcul USV cu o horă menită să amintească Marea Horă a Unirii.


Intră acum și în grupul de