Let`s Do It, Romania!


Intră acum și în grupul de

“Let`s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie 2010, dată la care toţi cetăţenii sunt aşteptaţi să se implice. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010).

Două dintre obiectivele principale sunt curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene. În plus, proiectul îşi propune mobilizarea şi implicarea autorităţilor centrale pentru aplicarea de măsuri şi sancţiuni, precum şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la importanţa adoptării unui comportament responsabil faţă de mediu.

Pentru curăţarea deşeurilor, este necesară crearea hărţii deşeurilor, hartă ce va fi obţinută în cadrul etapei de cartare. Cartarea presupune determinarea poziţiei (folosind un dispozitiv GPS), compoziţiei şi dimensiunii mormanelor de deseuri din arealele naturale, informaţiile fiind ulterior încărcate într-un soft special. În baza hărţii realizate vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie.

Cartarea este o etapă cheie în evoluţia proiectului „Let’s Do It, Romania!”, în lipsa căreia acţiunea din ziua de curăţenie ar fi imposibilă. Etapa de cartare va fi demarată pe data de 18 iunie 2010, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.
La nivelul judeţului Suceava, proiectul beneficiază de sprijinul autorităţilor locale: Instituţia Prefectului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Garda Naţională de Mediu Suceava. La acest eveniment sunt invitaţi reprezentanţii autorităţilor locale, reprezentanţii companiilor de salubritate, reprezentanţi ai ONG-urilor, presă, voluntari, persoane juridice.

Proiectul se bucură de susţinerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, care implică structurile sale din teritoriu – Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Administraţia Naţională “Apele Române”, cu structurile subordonate – şi de cea a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În organizare sunt implicate până în acest moment 25 ONG-uri, 11 autorităţi centrale şi locale, o serie de persoane publice şi cel mai important, cetăţenii.


Intră acum și în grupul de