Realismul magic al lui Casian Balabasciuc


Intră acum și în grupul de

„Casian Balabasciuc rămâne la distanţă de corupţia literară şi este cel mai consecvent autor din Bucovina culturală de astăzi”, a apreciat miercuri scriitoarea Angela Furtună, la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”. În discursul pe care l-a susţinut, ea a făcut referire şi la nevoia culturilor mici de a se maturiza. „Autorul dă dovadă de o constanţă a atmosferei şi o constanţă stilistică, o construire savantă a personajelor în povestirile sale”, a mai adăugat Angela Furtună.

Scriitorul Casian Balabasciuc a prezentat la Biblioteca Bucovinei trei dintre cele cinci volume pe care le-a publicat până în acest moment. Cărţile sale sunt „Povestiri despre păduri şi oameni”, despre huţuli şi viaţa aspră a acestora, încarcată cu pitoresc şi credinţă.

Mărturisind că “pădurea este prima sa iubită”, Casian Balabasciuc a declarat că: „Am început să scriu când am văzut că lumea nu poate fi corectată prin amenzi şi documente. Eu am ales calea poveştii.” Manifestând un interes viu pentru Bucovina, tradiţii şi credinţă, autorul reliefează înţelepciunea neamului huţulilor, scrie pilde nu doar naraţiuni, şi se aşteaptă ca cititorul său să fie cuprins de atmosfera povestirilor sale.


Intră acum și în grupul de