Ambasadorul Marii Britanii: Foarte mulți suceveni locuiesc, muncesc, studiază în Marea Britanie și sunt absolut bine veniți. Acordul negociat cu Comisia Europeană le dă o anumită siguranță


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a declarat, vineri, la Suceava, că foarte mulți suceveni locuiesc, muncesc, sau studiază în Marea Britanie și că aceștia sunt bine veniți, subliniind că acordul recent negociat în cadrul Brexit de Comisia Europeană cu Guvernul Marii Britanii le dă o anumită siguranță acestora.

Brummell a spus că este o mare plăcere pentru el să vizitez Bucovina, fiind a doua oară când vine în zonă după ce a mai fost în urmă cu patru ani, într-o scurtă vizită când a văzut Voroneț și Putna.

„Acum a fost o mare oportunitate pentru mine să fac o vizită mai aprofundată. Sunt foarte fericit să fiu aici pentru că legăturile între județul Suceava, Bucovina și Marea Britanie sunt foarte adânci și prietenoase”, a spus diplomatul britanic.

El a adăugat că sunt foarte multe contacte de natură comercială, dar consideră că cel mai important contact este cel de natură personală.

„Știu că foarte mulți cetățeni din Suceava locuiesc, muncesc, studiază în Marea Britanie și sunt absolut bine veniți. Sunt foarte fericit că mai mulți studenți români aleg să studieze în Marea Britanie pentru că avem universități foarte bune. Cred că astfel de contacte dezvoltă legăturile între regiunea Bucovinei și Marea Britanie”, a spus Brummell.

Foto Mihaela Oprișan

El a menționat că a discutat cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și cu primarul Sucevei, Ion Lungu, despre efectul Brexit pentru suceveni.

„Domnul președinte a subliniat că la zborul dintre Suceava și Londra-Luton, cererea este foarte mare, și că 96 la sută din locuri sunt pline. Am discutat efectul Brexit și am subliniat că chiar dacă ieșim din UE, nu ieșim din Europa. Vrem să construim și dezvoltăm legăturile și mai bine și mai frumos”, a spus Brummell.

El a subliniat că românii fac lucrurile foarte bine în Marea Britanie, în diverse profesii, de la medicină până la construcții și sunt absolut bine veniți.

„Drepturile cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie și drepturile cetățenilor britanici în România a fost unul dintre aspectele dintre cele mai importante în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și sunt foarte fericit că a fost un acord între Comisia Europeană și Guvernul din Marea Britanie, acceptat de toate statele din Uniunea Europeană, privind acest drepturi. În ceea ce privește cetățenii români din Marea Britanie înseamnă că cei care au locuit patru ani în Marea Britanie pot să ceară „settled status”, care înseamnă, mai mult sau mai puțin, aceleași aceleași drepturi pe care le au cei care nu au împlinit cinci ani când ieșim din UE , și o să aibă dreptul să rămână la noi până împlinesc cinci ani și pot aplica pentru settled status. Știu că nimic nu este garantat într-o negociere, dar cred că este un acord bun care dă o anumită siguranță pentru cetățenii români din Marea Britanie”, a spus Brummell.

Foto Mihaela Oprișan

El a subliniat încă odată că românii fac lucruri foarte bune în Marea Britanie.

„Sunt mii de medici și asistenți medicali în sectorul național de sănătate în Marea Britanie, în sectorul construcțiilor- cetățenii români au ajutat la construcția pentru Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra- în sectorul ospitalității sunt foarte mulți români, dar și în sectoare mai puțin cunoscute, cum e culegerea de fructe. Pentru mine este foarte pozitiv că cei mai mulți studenți români aleg să continue studii în Marea Britanie. Avem în jur de zece mii de studenți români care fac un curs universitar în Marea Britanie. Este (un număr n.r.) în creștere în fiecare an și cred că este o alegere foarte bună pentru că Marea Britanie are unele dintre cele mai bune universități din lume”, a spus Brummell.

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a vizitat, vineri, copiii cu nevoi speciale care vin la recuperare la Centrul Emanuel din Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de