Uite greva, nu e greva!


Intră acum și în grupul de

Sindicatele din Educație au anunțat că amână greva generală. Toate federațiile din Educație renunță la greva generală programată pentru 18 noiembrie. Greva va fi amânată până la instalarea noului Guvern. Aurel Cornea, președintele FSLI, la care este afiliat și Sindicatul Județean din Învățământ „Spiru Haret”, cu cele 6.000 de cadre didactice sucevene a precizat că unul dintre motivele pentru care profesorii amână greva este că nu se dorește ca protestul să capete o conotație politică.
Sindicaliștii amenință însă că vor intra în grevă generală dacă, după alegeri, nu se va trece la aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Aurel Cornea a adăugat că speră ca și cea de a doua OUG, ce prevede creșteri salariale de până la 28%, să fie declarată neconstituțională.
Sindicaliștii consideră că acesta nu este un pas înapoi, ci de un pas rațional în așteptarea hotărârii CCR, iar dacă noul Guvern nu va îndeplini cererile sindicaliștilor, greva va fi reluată.
„Președintele României și partidele parlamentare, cu excepția celor aflate la guvernare, și-au  asumat angajamentul ferm că, imediat după alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la data de 1 octombrie 2008”, se arată într-un comunicat remis de federațiile sindicale reprezentative din învățământ.
Cadrele didactice au făcut, săptămâna trecută, grevă de avertisment și au pichetat Parlamenul, ca protest față de amânarea intrării în vigoare a legii majorării cu 50% a salariilor.
Miercuri, judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțională ordonanța care amâna până în aprilie 2009 aplicarea legii de majorare a lefurilor cadrelor didactice cu 50%.
De altfel, la nivelul județului greva generală era incertă. Gheorghe Șorodoc, președintele Sindicatului „Bucovina Rădăuți”, declara că „cinci grupe sindicale, patru din Rădăuți și una din Siret, au decis să nu intre în grevă generală pe 18 noiembrie”. Gheorghe Șorodoc  preciza că „profesorii din aceste grupe sindicale sunt de părere că greva este o comandă politică a unui partid care vrea să-i scoată în stradă pe profesori în plină campanie electorală”.
De asemenea și președintele Sindicatul Județean din Învățământ „Spiru Haret”, Constantin Cernica, declara că „există și cadre didactice care nu doresc să facă grevă, iar motivul invocat este cel bănesc, întrucât pe perioada grevei profesorii nu sunt plătiți”.

 


Intră acum și în grupul de