Garda de Mediu trebuie să inventarieze echipamentele electrice ce folosesc substanțe chimice periculoase


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Suceava trebuie să efectueze până joi o inventariere a echipamentelor ce conțin lichide dielectrice, folosite la transformatoarele electrice, condensatoare electrice, condensatoare electrice de mare putere din rețelele de distribuție și din alte sisteme închise ermetic (PCB) care pot produce efecte toxice asupra sănătății și mediului. „Acum se merge pe elemente ce nu conțin PCB, astfel că acestea trebuie predate în vederea neutralizării”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Gărzii de Mediu Suceava, comisarul-șef Constantin Harasim. Acesta a precizat că în baza datelor primite de la APM Suceava vor fi verificate amplasamentele vechilor platforme industriale pentru a se constata dacă echipamentele sunt etichetate și dacă nu prezintă scurgeri.

Printre operatorii economici cu asemenea substanțe toxice se află Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Suceava, MinBucovina SA, Molodomex Suceava, SAB Rădăuți, fosta „Filatură” din Fălticeni- Fintex, „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc.

Constantin Harasim a menționat că în județ exista cca 53 de firme ce dețin asemenea echipamente. „Din cele 53, 14 sunt microhidrocentrale. Majoritatea acestor sisteme se găsesc pe marile platformele industriale vechi. Fabricile noi, de genul Egger, nu mai folosesc asemenea tehnologii”, a arătat Harasim.

După inventarierea obiectivelor și a numărului de echipamente, din luna februarie se va trece la efectuarea de controale. Constantin Harasim a mai precizat că neutralizarea PCB-urilor pot fi realizate de două firme din țară, una aflată la Timișoara iar cealaltă la Brăila.      
 


Intră acum și în grupul de