Două persoane arestate pentru 30 de zile în cazul grupării de contrabandiști de țigări destructurată de DIICOT Suceava


Intră acum și în grupul de

Tribunalul Suceava a dispus, miercuri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a două persoane inculpate în dosarul în care DIICOT Suceava a făcut 32 de percheziții în județele Suceava și Bistrița Năsăud, iar 7 persoane au fost reținute.

DIICOT Suceava a propus luarea măsurii arestării preventive pentru patru suspecți, dar Tribunalul Suceava a admis în parte cererea și a decis arestarea a doi dintre ei pentru constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă și a dispus cercetarea sub control judiciar a altor doi.

Polițiștii Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale din cadrul I.P.J. Suceava, sub coordonarea D.I.I.C.O.T- Serviciul Teritorial Suceava și sprijiniți de polițiștii B.C.C.O. Suceava și ai Serviciului de Investigarea Criminalității Economice Bistrița Năsăud, au pus în executare, marți, 4 decembrie a.c., 27 de mandate de percheziție, pentru un număr de 32 de locații din județele Suceava și Bistrița Năsăud.

 

Potrivit Poliției Județene Suceava, au fost vizate mai multe persoane cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat” şi „contrabandă cu țigarete de proveniență extracomunitară”.

CITEȘTE ȘI Șapte persoane reținute, țigări, bani, cinci autoturisme și peste 60 de telefoane mobile confiscate, în urma unor percheziții efectuate de polițiștii suceveni

Minuta instanței:

Admite, în parte, propunerea Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Oblezniuc Pavel, Nicuţatri Cosmin, Naida Ilie şi Volanschi Constantin. I. În temeiul art. 226 Cod procedură penală, art. 202 alin. 1, 2, 3 şi 4 lit. e Cod procedură penală rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: 1. OBLEZNIUC PAVEL, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, faptă prev. ?i ped. de art. 367 alin. 1 ?i 2 Cod penal şi contrabandă, faptă prev. ?i ped de art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal, pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 05 decembrie 2018 până la data de 03 ianuarie 2019, inclusiv;

2. NICUȚARI COSMIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, faptă prev. ?i ped. de art. 367 alin. 1 ?i 2 Cod penal şi contrabandă, faptă prev. ?i ped de art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal, pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 05 decembrie 2018 până la data de 03 ianuarie 2019, inclusiv; Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor OBLEZNIUC PAVEL şi NICUŢARI COSMIN. Respinge cererile de luare a unei măsuri preventive mai uşoare formulate de inculpaţii Oblezniuc Pavel şi Nicuţari Cosmin prin apărători, ca neîntemeiate. II.

În baza art. 227 alin. 2 raportat la art. 202 al. 1, 3 şi 4 lit. b Cod procedură penală corob. cu art. 215 Cod procedură penală şi art. 2151 al. 1 Cod procedură penală, respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive şi dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul NAIDA ILIE, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, faptă prev. ?i ped. de art. 367 alin. 1 ?i 2 Cod penal şi contrabandă, faptă prev. ?i ped de art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 05 decembrie 2018 până la data de 02 februarie 2019, inclusiv.

În temeiul art. 215 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, inculpatul NAIDA ILIE se va supune, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, următoarelor obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată Tribunalul Suceava sau organul în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia comunei Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. d) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Suceava, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care soluţionează cauza; e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii Oblezniuc Pavel, Nicuţari Cosmin, Volanschi Constantin şi Negură Mircea Artimon. f) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; În baza art. 215 alin. 3 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

În conformitate cu art. 215 al. 4 şi 6 Cod procedură penală, organele de poliţie anterior menţionate au obligaţia de a verifica periodic respectarea de către inculpat a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce i s-au impus iar, în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul (în cursul urmăririi penale), judecătorul de cameră preliminară (în procedura de cameră preliminară), sau instanţa de judecată (în cursul judecăţii). Conform art. 215 alin. 5 Cod procedură penală, măsura va fi comunicată inculpatului, I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supraveghere Judiciară, Poliţiei comunei Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti, Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. III.

În baza art. 227 alin. 2 raportat la art. 202 al. 1, 3 şi 4 lit. b Cod procedură penală corob. cu art. 215 Cod procedură penală şi art. 2151 al. 1 Cod procedură penală, respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive şi dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul VOLANSCHI CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, faptă prev. ?i ped. de art. 367 alin. 1 ?i 2 Cod penal şi contrabandă, faptă prev. ?i ped de art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 05 decembrie 2018 până la data de 02 februarie 2019, inclusiv. În temeiul art. 215 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, inculpatul VOLANSCHI CONSTANTIN se va supune, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, următoarelor obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată Tribunalul Suceava sau organul în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia oraşului Frasin, jud. Suceava, desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. d) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Suceava, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care soluţionează cauza; e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii Oblezniuc Pavel, Nicuţari Cosmin, Naida Ilie şi Negură Mircea Artimon. f) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;

În baza art. 215 alin. 3 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. În conformitate cu art. 215 al. 4 şi 6 Cod procedură penală, organele de poliţie anterior menţionate au obligaţia de a verifica periodic respectarea de către inculpat a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce i s-au impus iar, în cazul în care constată încălcări ale acestora, sesizează de îndată procurorul (în cursul urmăririi penale), judecătorul de cameră preliminară (în procedura de cameră preliminară), sau instanţa de judecată (în cursul judecăţii). Conform art. 215 alin. 5 Cod procedură penală, măsura va fi comunicată inculpatului, I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supraveghere Judiciară, Poliţiei oraşului Frasin, jud. Suceava, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti, Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, suma de 260 lei (2 x 130 lei) reprezentând onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu Ştreangă Alina, pentru inculpatul Oblezniuc Pavel, conform delegaţiei nr. 2882/05.12.2018 şi Laţcu Eugen, pentru inculpatul Naida Ilie, conform delegaţiei nr. 2881/05.12.2018, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Suceava. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 05 decembrie 2018, ora 14:30 (N.B.)


Intră acum și în grupul de