Inspectorii sanitari veterinari au aplicat în luna noiembrie 18 amenzi în valoare de aproximativ 37 000 de lei şi zeci de avertismente în urma controalelor efectuate în domeniul siguranţei alimentelor şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a informat într-un comunicat de presă că inspectorii sanitari veterinari au aplicat, în perioada 1-30 noiembrie, 18 amenzi în valoare de aproximativ 37 000 de lei şi zeci de avertismente în urma controalelor efectuate în domeniul siguranţei alimentelor şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.

Corneanu a spus că în domeniul siguranţei alimentelor în luna noiembrie au fost efectuate controale în scopul prevenirii apariţiei   

toxiinfecţiilor alimentare, ce au vizat  verificarea respectării condiţiilor de igienă, a modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea şi produsele din carne, laptele şiprodusele lactate destinate consumului uman, precum şi alte produse de origine animala şi nonanimală.

El a menţionat că în intervalul menţionat cu fost controlate 198 de unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar din care 12 abatoare, câte 14 unităţi  de prelucrare a laptelui şi  unităţi de procesare a cărnii,  15 carmangerii/măcelarii, 2 unităţi de procesare a peştelui, 47 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante/ pizzeria/ pensiuni turistice/ baruri/ fast food/ cantine/ rulota/ catering, 20 de laboratoare de cofetărie/ patiserie, 69 de  hypermarket-uri/ supermarket-uri / depozite alimentare/magazine alimentare, 3 brutării şi 2  pieţe en-gros angro/hale.

Corneanu a precizat că în urma acestor controale au fost aplicate 10 amenzi în valoare totală de 31 000 de lei şi 24 avertismente din care:

5 amenzi în valoare de 6.600 lei la pieţe en-gros/hala, 2 amenzi în valoare de 2400 lei unor marketuri/supermarketuri/magazine alimentare), o amendă în valoare de 10.000 lei unui laborator de patiserie, iar 2 amenzi în valoare de 12.000 lei unor restaurante.

Printre deficienţele frecvent constatate se numără abaterile de la normele de igienă (manipularea produselor alimentare  de origine animala cu încălcarea normelor de igienă), etichetarea/depozitarea  neconformă, lipsa evidenţelor/monitorizarea acţiunilor de igienizare efectuate.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a mai spus că în domeniul  sănătăţii şi bunăstării animale au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor IPJ SI IJJ Suceava 22 de controale în trafic şi în târgurile de animale în scopul prevenirii introducerii pestei porcine africane în efectivele de suine ale judeţului Suceava fiind aplicate 8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 5820 de lei pentru transportul animalelor neidentificate şi fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare.

“În aceeaşi perioadă au mai fost verificate două ferme de bovine, 6 exploataţii nonprofesionale , o grădină zoologică şi un adăpost de câini sub aspectul bunăstării animalelor”, a arătat medicul veterinar sucevean adăugând că inspectorii sanitari veterinari au aplicat avertismente nerespectarea condiţiilor de bunăstare şi urmează să fie efectuate recontroale în termenul stabilit pentru a se verifica dacă au fost remediate deficienţele constatate.

În luna noiembrie 2019 au fost controlate de către echipe mixte ale DSVSA, DSP şi IPJ Suceava 13 unităţi care efectuează acţiuni de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie,  nefiind constatate deficienţe.

loading...