Seceta i-a lasat pe suceveni fara apa in fantani. Vezi aici care sunt cele mai afectate localitati din judet


Intră acum și în grupul de

Absenţa precipitaţiilor pentru o perioadă lungă de timp a dus la secarea a mii de fântâni din judeţul Suceava, fiind afectate şi culturile înfiinţate în toamna anului trecut. Potrivit unei informări a Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, în prezent, din totalul de 51.194 fântâni se înregistrează un număr de 5.888 fântâni secate şi niveluri scăzute în 26.971 fântâni.

Fântâni secate se înregistrează în 40 de comune din judeţul Suceava cele mai grav afectate fiind localităţile Satu Mare cu 80 la sută dintre fântâni secate, Mălini cu 50 la sută dintre fântâni secate, iar în Rădăuţi sunt secate 62 la sută fântâni de la locuinţe care nu sunt racordate la sistemul centralizat.

Fântâni cu nivel scăzut se înregistrează în marea majoritate a localităţilor, cele mai multe înregistrându-se în localităţile Putna, Comăneşti, Liteni, Calafindeşti, Cornu Luncii, Crucea, Vatra Moldoviţei, Bălcăuţi, Ciprian Porumbescu şi Muşeniţa .

În informare se menţionează că administraţiile publice locale s-au preocupat de înlăturarea efectelor fenomenului de secetă şi au luat măsuri pentru asigurarea necesarului de apă a locuitorilor şi nu au fost semnalate cazuri deosebite în această problemă.

De remarcat este că fenomenul de secetă a afectat în judeţul Suceava în special culturile însămânţate în toamnă. Potrivit Direcţiei Agricole Suceava, la cultura de rapiţă din cele 730 de hectare semănate, 530 de hectare sunt răsărite, 140 de hectare au o răsărire parţială, iar 60 de hectare sunt compromise urmare a nerăsăririi, în timp ce la la culturile de grâu, secară, triticale, efectele secetei sunt şi mai grave.

Astfel, din suprafaţa de 23.000 de hectare programate să fie însămânţate au fost înfiinţate culturi doar pe 8.707 hectare, din care numai 2.100 de hectare au un grad de răsărire corespunzător, 4.207 hectare au o răsărire parţială şi 2.400 de hectare sunt nerăsărite. „În acest context, putem aprecia că producţiile la aceste culturi vor fi mai mici cu circa 20-30 la sută, fapt ce va determina o creştere substanţială a preţului îndeosebi la grâu şi rapiţă”, se arată într-o informare a Direcţiei Agricole Suceava.

Sursa citată menţionează că precipitaţiile căzute săptămâna trecută, sunt cantitativ destul de consistente şi se estimează că rezerva de umiditate din sol se va reface atingând parametrii normali care să permită o dezvoltare corespunzătoare a culturilor însămânţate în toamna anului 2011 şi efectuarea unor lucrărilor agricole din primăvara acestui an în bune condiţii .


Intră acum și în grupul de