Piata interna si europeana a produselor lactate


Intră acum și în grupul de

In Germania, Marea Britanie si Danemarca livrarile de lapte au crescut, in timp ce in Franta, Portugalia, Spania si Finlanda s-au inregistrat diminuari ale livrarilor.

Scaderea preturilor pentru lapte praf si unt, branza, lapte lichid si lactate proaspete a determinat diminuarea veniturilor comunitare in 2003.

Laptele pentru procesare se utilizeaza in proportie de 40% pentru productia de branzeturi, 30% pentru unt si 30% pentru lapte de consum si lactate proaspete.

In 2002, consumul de lapte de consum in Uniunea Europeana a fost de 77l/locuitor, iar in tarile asociate de 49l/locuitor. De la 1 mai 2004, capacitatea pietei comunitare a laptelui de consum se va majora de la 29 la 33 milioane tone.

In 2004, conjunctura pietei produselor lactate va fi influentata de factori politici, ca urmare a extinderii Uniunii Europene si reformei din sectorul laptelui. Cresterea preturilor este putin probabila in conditiile in care exista stocuri mari la organismele de interventie.

Ca urmare a largirii Uniunii Europene se estimeaza o crestere a vanzarilor de branzeturilor cu circa 800.000 tone. Consumul mediu pe locuitor in Uniunea Europeana va fi de 17,7 kilograme, in conditiile in care vanzarile de branzeturi in Uniunea Europeana cresc anual cu 1%.

La 1 mai 2004, data de extindere a Uniunii Europene cu inca 10 noi state, va fi necesara adaptarea politicii comune la reglementarile in vigoare ale Organizatiei Mondiale ale Comertului (OMC). Aceste reglementari prevad ca schimburile comerciale dintre Uniunii Europene si tarile terte nu trebuie restrictionate.

Astfel, tarile membre OMC au posibilitatea sa ceara compensatii in eventualitatea cresterii taxelor vamale pe care noile state ale Uniunii Europene le vor aplica la data aderarii.

Pana in prezent, Statele Unite, Japonia si China si-au manifestat intentia de a negocia aceste compensatii cu Uniunea Europeana, tarile terte avand la dispozitie 90 de zile pentru a solicita negocierea cu Comisia Europeana a pachetului de compensatii.

Dupa 1 mai 2004, taxele vamale la importul in Uniunea Europeana se vor reduce, in medie, de la 9% la 4%. In cazul Ungariei, se estimeaza o reducere a taxelor vamale de import in medie la jumatate fata de nivelul actual.

Pana la data aderarii se va acorda o atentie deosebita adaptarilor tehnice ce sunt necesare a se realiza de catre partenerii Uniunea Europeana in vederea asigurarii fluxurilor comerciale traditionale, in special in cadrul acordurilor de comert liber incheiate de Uniunea Europeana cu Mexic si cu Brazilia, Argentina, Uruguay si Paraguay.

De asemenea, noile state membre sunt obligate sa renunte la propiile acorduri comerciale bilaterale cu tarile tarte, precum si la alte acorduri de garantare si protejare a investitiilor directe.

In Romania, in saptamana 5-11 aprilie 2004, in ceea ce priveste preturile de vanzare cu amanuntul minime si maxime ale produselor lactate din targuri si oboare, la branzeturi proaspete, acestea au oscilat intre 40.000-50.000 lei/kilogram (preturi minime la nivelul intregii tari) in judetul Bihor si s-au inregistrat 80.000 – 100.000 lei/kilogram in judetul Galati, valoare maxima atinsa.

La smantana, cele mai mici preturi au fost semnalate in tot in judetul Bihor si au variat intre 50.000-60.000 lei/litru iar cele mai mari preturi au fost atinse in judetul Ialomita (70.000-100.000 lei/litru.

In aceeasi saptamana, un litru de lapte s-a vandut intre 10.000-13.000 lei in judetul Braila iar cele mai mari preturi s-au inregistrat in judetele Constanta, Salaj si Tulcea, respectiv intre 12.000 -20.000 lei/litru.


Intră acum și în grupul de