Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica se deschide, sambata seara, in Cetatea de Scaun


Intră acum și în grupul de

Un număr de 199 de concurenţi din 37 de ţări vor participa, în perioada 1-11 august, la cea de a VIII a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică ce se va desfăşura la Suceava, deschiderea oficială fiind prevăzută pentru sâmbătă la Cetatea de Scaun a Sucevei.

 

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, miercuri, olimpiada cuprinde proba observaţională ce se va desfăşura în data de 4 august la Planetariul Suceava, proba teoretică prevăzută pentru 5 august şi proba analiza de date pentru 7 august, ambele probe urmând să se desfăşoare  la Complexul  “Conacul Domnesc”, apoi în data de 8 august este programată proba observaţională în teren ce se va desfăşura la Mănăstirea Dragomirna pentru care au fost achiziţionate 38 de telescoape.

Ultima probă, cea pe echipe, se va desfăşura în sala de sport a Complexului “Ariniş” din Gura Humorului.

Lazăr a spus că cea de a VIII a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, iar Societatea Ştiinţifică Cygnus Suceava va asigura suportul ştiinţific.

El a mai spus că un rol important în desfăşurarea acestui eveniment îl au Consiliul Judeţean Suceava, Prefectura Suceava, Primăria Suceava şi Primăria Gura Humorului care au contribuit atât prin suplimentarea resurselor financiare necesare, cât şi prin mobilizarea elementelor de securitate implicate în eveniment.

În program sunt incluse şi activităţi recreative şi distractive pentru participanţii la olimpiadă, dar şi vizite şi excursii pe trasee diferite, programul fiind conceput astfel încât oaspeţii să petreacă timpul într-un mod plăcut, dar şi să se pună în valoare potenţialul turistic şi cultural al acestei zone dar şi conferinţe pe teme ştiinţifice la care vor participa personalităţi în domeniu, ce se vor desfăşura la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava.

Peste două sute de persoane , între care profesori, elevi, studenţi, vorbitori de limba engleză, participă ca ghizi şi voluntari la activităţile incluse în program pentru a facilita oaspeţilor prezenţa şi comunicarea în cadrul acestora.

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat că organizatorii depus eforturi pentru ca şederea oaspeţilor să fie una cât mai agreabilă şi şi-a exprimat satisfacţia că într-un al doisprezecelea ceas, bugetul a fost aprobat, chiar dacă a fost mult diminuat faţă de calculul iniţial.

El a arătat că în aceste condiţii  Universitatea Suceava a preluat sarcina respectivelor cheltuieli, peste 100 000 de lei, urmând ca bugetul universităţii să fie suplimentat, ulterior, pentru destinaţii sociale, cu suma respectivă.

El a spus că speră că organizatorii vor răspunde cu succes unei “provocări extraordinare”  de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură.

Gheorghe Lazar

Inspectorul şcolar Petru Crăciun, care coordonează lotul olimpic de astronomie şi astrofizică al României doreşte ca lotul românilor să obţină şi în acest an rezultate bune şi crede că ar trebui ca astrofizica şi astronomia să fie introduse ca discipline de studiu obligatorii în învăţământ.

Crăciun a spus că din lotul olimpic român de astronomie şi astrofizică fac parte Ştefan Ieniceicu, Tudor Creţu, Denis Turcu, Paul Drăghiş, Tudor Suciu, Iustina Crăciun, Andrei Cuceu, Cătălina Miriţescu, Augustin Ionescu, Andrei Răduc, iar team leaderi sunt Kruk Sandor din Baia Mare, doctorand la Oxford şi profesorii Anca Maria din Blaj şi Grigoruţă Oniciuc din Piatra Neamţ.

 


Intră acum și în grupul de