Credinciosii sarbatoresc, astazi, Boboteaza


Intră acum și în grupul de

Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale Creștinătății. Alături de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul (7 Ianuarie), Boboteaza (6 Ianuarie) încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Botezul Domnului

Mântuitorul nostru Iisus Hrisos, Mesia Cel prezis de profeți a fost botezat de Sfântul Ioan în Iordan. „Iată Mielul lui Dumnezeu”, a exclamat Sfântul Ioan în momentul în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a apropiat de Iordan. Ascultând de Stăpânul Dumnezeu făcut Om, robul Ioan, ascetul din pusitul Iordanului, a împlinit porunca. L-a botezat pe Mesia în apele Iordanului care s-a înspăimântat de minunea care s-a petrecut întru el. Apele s-au întors înapoi, adică au început să curgă spre izvoare.

A avut loc Teofania sau arătarea Sfintei Treimi. Glasul Tatălui s-a auzit din cer: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care am binevoit”. Duhul Sfânt S-a pogorât din cer în chip de porumbel și a sălășluit deasupra creștetului Mântuitorului care se afla în repejunile Iordanului.

Din momentul acesta al Botezului, Mântuitorul își începe activitatea misionară. Timp de trei ani și jumătatea va predica, va face minuni și va cutreiera Țara Sfântă în lung și-n lat pentru a le descoperi oamenilor Împărăția lui Dumnezeu.

De Bobotează de sfințește apa printr-o slujbă specială. Agheasma Mare se bea pe nemâncate timp de 9 zile, începând cu ziua Bobotezei (6 Ianuarie). După aceea se poate bea tot pe nemâncate la vereme de boală, de neputință, de necaz și încercare, cu post și rugăciune. Credincioșii stropesc cu agheasmă casele, curțile, livezile, oagoarele, animalele, continuând ceea ce a săvârșit preotul când a vizitat casele lor.

Stropirea cu agheasmă în timp ce se cântă Troparul Botezului Domnului și se strigă „Chiralesa” (din grecescul Kyrie Eleison, care înseamnă Doamne miluiește!) este o rugăminte adresată Bunului Dumnezeu ca să reverse ajutorul și binecuvântarea Sa asupra noastră a tuturor.

Agheasma este tămăduitoare, alungătoare de boli, distrugătoare a farmecelor și vrăjilor, întăritoare în necaz și boală, curățitoare a trupului și luminătoare a sufletului, despietritoare a inimii. Harul lui Dumnezeu este dat Aghesmei și de aceea are o așa mare putere.

Sărbătoarea Bobotezei sau a Botezului Domnului, așezată de Biserica noastră la început de an (6 Ianuarie) este un impuls pentru fiecare din noi să permanentizăm participarea la slujbele Bisericii tot timpul anului pentru că doar în rugăciune Îl simțim, Îl trăim și-L avem pe Hristos Mântuitorul lumii.

                                  

                                   Pr. Prof. Justinian-Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de