FOTO Expozitia itineranta „Interferente etnografice” a fost inaugurata la Muzeul de Stiinte ale Naturii


Intră acum și în grupul de

interferente etnografice (1)

La Muzeul de Științe ale Naturii a fost inaugurată, luni, 23 februarie, expoziția itinerantă „Interferențe etnografice”, parte a proiectului transfrontalier între România, Republica Moldova și Ucraina, intitulat „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”.

Până în data de 14 martie 2015 sucevenii vor putea admira la Muzeul de Științe ale Naturii Suceava obiecte deosebite din viața materială și spirituală a civilizațiilor țărănești de la răsărit de Carpați. Pornind de la cuptorul tradițional, în muzeul din centrul municipiului a fost realizat un colț de interior de casă țărănească, încadrat cu elemente de mobilier precum masa, patul sau lada de zestre, dar și piese din ceramică, textile și port tradițional.

De asemenea, cei care vor viziona exponatele, vor putea afla mai multe informații despre portul popular, ceramică, țesături de interior și mobilier traditional prin intermediul a patru cataloage de promovare a obiectelor reprezentative ce vor fi distribuite gratuit. Organizatorii s-au pregătit în acest sens cu 12.000 de cataloage.

La vernisajul expoziției au luat parte reprezentanți din cele trei țări, care au contribuit și au ajutat la valorificarea civilizației țărănești.

Din partea României, a fost prezent Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, din partea Republicii Moldova, coordonatorul de proiect din Republica Moldova, Ludmila Dobrogeanu, iar din Ucraina coordonatorul Oleg Kuchurian.

interferente etnografice (11)

„Pe parcursul a doi ani, relațiile dintre muzeul nostru, Muzeul Bucovinei și cel din Cernăuți, din niște relații banale de parteneri s-au transformat în relații de prietenie. Suntem prieteni și colaborăm în toate domeniile. Practic, avem un mare ajutor, mai ales din partea Muzeului Bucovinei”, a declarat Ludmila Dobrogeanu.

Aceasta i-a oferit un mărțișor simbolic directorului Muzeului Bucovinei, în semn de respect și de păstrare a tradiției cu ocazia venirii primăverii.

La rândul său, Oleg Kuchurian, din partea Ucrainei, a menționat faptul că Ucraina este în război, afirmând că stă în puterea oamenilor cunoașterea istoriei, a tradițiior și obiceiurilor.

„În zilele acestea, în Ucraina este război. Sunt omorâți frații și surorile noastre. Dar noi nu o să cedăm pentru că puterea noastră stă în cunoașterea istoriei, a tradițiilor și a obiceiurilor noastre”, a spus Oleg Kuchurian.

De asemenea, muzeograful Aurel Prepeliuc, responsabilul cu valorificarea patrimoniului a relevat faptul că a fost o muncă comună, de echipă, toate piesele etnografice fiind rezultatele muncii muzeografilor înaintași care s-au ocupat de conservarea obiectelor.

Acesta a mai arătat că diferențele dintre cele trei zone se regăsesc doar pe portul popular, pe partea de ceramică sau obiecte de mobilier existând numeroase aseămănări între Suceava, Cernăuți și Bălți.

„Trăind în comunități apropiate s-a produs o contaminare în portul popular încât deosebirile nu mai sunt atât de pregnante ca acum 100 de ani, de exemplu”, a afirmat muzeograful Aurel Prepeliuc.

Expoziția itinerantă „Interferențe etnografice” va ajunge și în Bălți și Cernăuți, la muzeele partenere în proiect: la Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, respectiv la Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți.


Intră acum și în grupul de