Expozitia foto-literara Eco-Art, o radiografie a Naturii (și a naturii umane…), la Shopping City Suceava


Intră acum și în grupul de

La City Gallery din incinta Shopping City Suceava va avea loc joi, 19 martie 2015, începând cu ora 18.00, vernisajul expoziției foto-literare Eco-Art, o radiografie a Naturii (și a naturii umane…).

Expoziția cuprinde „eco-fabule” surprinse în fotografii și povestite de către Anca și Nicolae Dărămuș, evenimentul fiind organizat de Alexandria Librării, Alexandria Publishing House și Shopping City Suceava.

AFIS ECO-ART

Nicolae R. Dărămuş e de multă vreme un nume cunoscut în România, aproape sinonim cu militantismul ecologic. După succesul lansării din toamna anului 2013 a cărții “Inocenții marii terori”(sub egida Alexandria Publishing House), Nicolae R. Dărămuș invită sucevenii de această dată la o expoziție foto-literară INOCENȚII, în care personajele principale sunt ,,semenii noştri înveşmântaţi în frunze, blănuri, solzi, pene şi chitină, adăpostiţi de ape, pământ, păduri şi cer”, după cum cu emoție povestește autorul, după cei câțiva ani de peregrinări foto-cinegetice și aventuri pescărești.

Practic, am observat cât de neadevărat este clișeul „o fotografie face cât o mie de cuvinte”. Nu face! Lumea, în această eră a imaginii electronice și a știrilor-dramă la tot pasul, s-a învățat cu imaginea foto. Din nefericire, s-a învățat și cu indiferența, atunci când imaginile ilustrează drame, fie ale omului, ale popoarelor, fie ale lumii sălbaticiunilor. Un simplu „click” și ai scăpat de tabloul acela urât: „Sa nu-l visez la noapte!”…

Așa se face că lumea a ajuns indiferentă nu numai la ce se întâmplă cu Natura, ci și la ce se întâmplă la această oră cu „semenii”: în Somalia, în Ucraina vecină, acum câțiva ani în Ruanda, Angola, în fosta Iugoslavie sau prin canalele Bucureștiului, în zona Pata-Rat a Clujului „meu” și lista poate continua. Nu spun noutăți. Da!… Stăm rău de tot la compasiune… De aceea am socotit că a însoți imaginea prin cuvântul scris este esențial. Abia atunci când alături de imagine este și o poveste bine scrisă, mesajul pătrunde, deoarece cuvântul lucrează – „La inceput a fost cuvantul” – el apelând la emoție, la inima omului. Practic, este vorba de …”arta angajată”: literatura și fotografia, în acest caz”, a spus Nicolae R. Dărămuș.

 

 


Intră acum și în grupul de