Volumul „Românii în goana după happy-end” a fost lansat la Casa Polonă din Suceava


Intră acum și în grupul de

Românii în goana după happy-end

Uniunea Polonezilor din România a organizat în perioada 10-12 septembrie, în judeţul Suceava, Zilele Culturii Polone, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

Cu acest prilej, fostul ambasador al Poloniei la București și Chișinău, Bogumil Luft, a lansat edițiile în limba polonă și română a volumului „Românii în goana după happy-end”. Evenimentul a avut loc vineri, 11 septembrie, în holul Casei Polone din municipiul Suceava (Dom Polski).

lansare de carte „Românii în goana după happy-end” (2)

Cartea a fost prezentată de asistent univ. Oana Strugaru, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

Aceasta a ținut să mărturisească că autorul cărții a scris „o poveste complexă, nu doar a românilor, ci a unei întregi porțiuni a Europei de Est”.

Volumul semnat de Bogumił Luft este o poveste cu o intrigă complexă despre întâlnirea a două popoare – polonez şi român –, precum şi despre moldoveni, care încearcă să-i ajungă din urmă.

După cum a arătat Oana Strugaru, cartea reprezintă și o trezire la realitate.

lansare de carte „Românii în goana după happy-end” (4)

„Autorul surprinde cu subtilitate resorturile interioare ale acestei zone măcinate de conflicte, prin raportarea permanentă la Vest, și aceasta aflată într-o continuă transformare. Cartea este și un conglomerat de portrete ale actorilor politici, dar nu așa cum apar pe scena politică, ci cum sunt ei priviți prin lentila celui ce cunoaște resorturile intime ale jocului puterii”, a spus Oana Strugaru.

Ea a subliniat faptul că volumul este unul lucid și actual, despre identitatea națională, într-un context internațional, printr-o privire retrospectivă asupra istoriei în care iese permanent la iveală factorul uman.

La rândul său, autorul cărții „Românii în goana după happy-end”, Bogumil Luft, a mărturisit că și-a dorit să noteze impresiile din cei treizeci de ani în care a avut legături cu spațiul românesc, inclusiv cu Republica Moldova.

Bogumil Luft

„Este o poveste nemaipomenită care arată în ce fel soarta oamenilor, și nu neaparat a oamenilor politici, se împletește cu istoria. Există foarte multe persoane care sunt înscrise în istorie și care participă activ ele însele la istorie. Uneori sunt personalități importante, alteori sunt oameni obișnuiți. De aceea, în această experiență, tocmai întâlnirea cu oamenii a fost importantă pentru mine. În ceea ce privește happy-end-ul, într-adevăr, a fost un pic provocator pentru că nu există happy-end”, a precizat Bogumil Luft.

Volumul „Românii în goana după happy-end” a apărut la Editura Polirom, dar şi în ediţie digitală.

Bogumił Luft (n. 1955) – ziarist şi publicist, începînd cu anul 1981 a fost colaborator al revistei lunare Więź. A călătorit împreună cu Papa Ioan Paul al II lea în Columbia, Argentina, Chile, Elveţia, Belgia, Franţa şi Cehia. În anul 1989 a publicat în săptămînalul Tygodnik Solidarność, iar în anii următori în Spotkania. În perioada 1999 – 2006 a fost redactor, publicist şi comentator politic al cotidianului Rzeczpospolita şi comentator radio şi TV. În anii 2001 – 2003 a fost corespondent al cotidianului Rzeczpospolita la Bucureşti şi Chişinău. Între 1993 şi 1999 a fost ambasadorul Republicii Polone în România, iar în anii 2010 – 2012 a fost ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.


Intră acum și în grupul de